Finland häver avspärrningen av Nyland

Finland häver avspärrningen av landskapet Nyland där huvudstaden Helsingfors ligger. Smittan har spridits till andra landskap och därmed saknas juridisk grund för att upprätthålla isoleringen, meddelar statsminister Sanna Marin.

Poliskontroll i Lojo, väster om Helsingfors, för att kontrollera att rörelserestriktionerna följs. Bild från i mars.

Poliskontroll i Lojo, väster om Helsingfors, för att kontrollera att rörelserestriktionerna följs. Bild från i mars.

Foto: Jussi Nukari/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-15 10:30

Enligt regeringen finns det goda skäl att upprätthålla begränsningarna av rörelsefriheten, vilket landets folkhälsomyndighet också har förordat av smittspridningsskäl, men grundlagen sätter stopp.

– Det finns alltså inte rättslig grund för att fortsätta. Regeringen måste upphäva begränsningen, säger statsminister Sanna Marin på en presskonferens enligt Svenska Yle.

– Begränsningar av grundläggande rättigheter kan genomföras endast då det är ytterst nödvändigt, och de ska då ligga i proportion till de utmaningar man vill möta, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson, som också deltar i pressträffen, enligt Hufvudstadsbladet.

Inte proportionerlig

Nyland utgör centrum för den finländska coronautbrottet och isolerades den 28 mars från övriga Finland. Endast nödvändig trafik tilläts över gränsen till landskapet och åtgärden var ursprungligen tänkt att vara i kraft till åtminstone den 13 maj.

Enligt justitieministern spelade ett uttalande från grundlagsutskottet en viktig roll för regeringens beslut att häva avspärrningen.

Isoleringen av Nyland var förenlig med beredskapslagen när den infördes. Då var andelen smittade i Nyland fyra gånger så hög som i resten av landet, enligt Svenska Yle. Nu har däremot antalet smittade i andra landskap ökat så pass mycket att åtgärden inte längre kan anses vara proportionerlig i förhållande till dess syfte – att minska spridningen.

Faran inte över

Enligt regeringen väntas den hävda isoleringen inte få några dramatiska konsekvenser för utbrottets utveckling, eftersom risken för spridning mellan landskap nu minskat i förhållande till risken för spridning inom landskap.

Men hävningen ska heller inte tolkas som att faran är över, varnar Marin.

– Finland har inte brutit epidemin. Vi måste fortsätta med de övriga begränsningarna. Läget är allvarligt och vi ska ta det allvarligt, säger hon enligt Svenska Yle.

Dock har Finlands åtgärder – däribland stängda skolor och förbud för mer än tio personer att samlas på samma plats – enligt myndigheterna haft effekt.

– Restriktionerna har helt uppenbart saktat ned virusets spridning, säger Mika Salminen, direktör på folkhälsomyndigheten Institutet för hälsa och välfärd, enligt Reuters.

Ingen kristallkula

Finland hade på tisdagskvällen 3 136 fall av bekräftad smitta och 64 dödsfall i covid-19.

På en fråga från Svenska Yle om regeringens långsiktiga plan för att avveckla de restriktioner som ännu är i kraft svarar Marin:

– I ärlighetens namn: vi har ingen kristallkula. Det kan komma återfall och nya restriktioner. Sjukdomen är oberäknelig.

Statsminister Sanna Marin varnar för att viruset är oberäkneligt. Bild från i mars.
Statsminister Sanna Marin varnar för att viruset är oberäkneligt. Bild från i mars.
Fakta: Finlands krisåtgärder

Universitet, yrkeshögskolor, gymnasier och grundskolor har övergått till distansundervisning.

Offentliga sammankomster med fler än tio personer har förbjudits medan verksamheter som teatrar, museer och bibliotek stängts.

Personer över 70 år har uppmanats att isolera sig och besök på äldreboende har förbjudits.

Offentliganställda som kan arbeta på distans har beordrats att göra det. Utbildad vårdpersonal kan komma att kallas in för tjänstgöring inom den offentliga vården.

Det internationella resandet har begränsats kraftigt.

Källor: Svenska Yle, Hufvudstadsbladet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!