Fler rökare vill ha hjälp i coronakrisen

Den nationella Sluta röka-linjen har gått varm under coronapandemin. I april och maj ökade antalet samtal från förstagångsringare med nära 30 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Redan i slutet av mars vittnade Sluta röka-linjen om ett ökat tryck, något som fortsatt under våren. Framför allt har antalet förstagångsringare blivit fler. Arkivbild.

Redan i slutet av mars vittnade Sluta röka-linjen om ett ökat tryck, något som fortsatt under våren. Framför allt har antalet förstagångsringare blivit fler. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Hälsa och sjukvård2020-06-12 20:45

Att många oroar sig över sina rökvanor under coronakrisen märks tydligt, tycker Region Stockholm som driver den nationella Sluta röka-linjen.

– I början av pandemin var det många som sade rakt ut: "Jag måste sluta röka nu, jag är så orolig för att jag ska bli sjukare om jag får corona", säger Annelie Johansson, driftansvarig på linjen.

Nu när pandemin har pågått ett tag så har den typen av samtal minskat något, säger hon.

– Men de flesta har det ändå som en del av sina motivationsfaktorer.

Fler förstagångsringare

I siffrorna för april och maj ser man en tydlig ökning bland dem som ringde in till linjen för allra första gången. Dessa samtal ökade med nära 30 procent (från 326 till 419 samtal) jämfört med motsvarande period förra året. Bara under april var ökningen 44 procent.

En annan trend är att förstagångssamtalen på arabiska ökade med 14 procent under maj.

Under våren har stödlinjen, tillsammans med Hjärt- och lungfonden, genomfört en kampanj om fördelarna med att sluta röka. Det är den första kampanjen från Sluta röka-linjen som vänt sig till olika språkgrupper, vilket man tror kan ha bidragit till ökningen.

Även ökning totalt

Sluta röka-linjen har en arabisktalande samt en persisktalande rådgivare. De som talar andra språk erbjuds tolk.

Totalt sett ökade antalet samtal till Sluta röka-linjen med 22 procent under april och maj jämfört med motsvarande period i fjol.

Fakta: Rökare och covid-19

Har rökare större risk att få ett svårare sjukdomsförlopp vid covid-19? Det finns inget direkt svar, men indikationer.

I en rad översikter, som väger samman data från olika studier, framkommer det att personer som röker eller har rökt är överrepresenterade bland de svåra fallen av covid-19.

Mer kunskap behövs för att ge ett definitivt svar – och kunskapsläget om samband mellan tobaksrökning och hur svårt sjuk man blir är fortfarande oklart.

Sedan tidigare är det känt att tobaksrökning ökar risken för allvarliga symtom vid luftvägsinfektioner, som till exempel influensa.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!