Beslutet om stängning av Linnéterrassen på Linnégatan i Göteborg fattades på fredagseftermiddagen.
– Det handlar om att förebygga en risk för smittspridning av covid-19. Problemet var trängsel och barservering, säger Petter Malmström, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.
Stängningen går att överklaga till förvaltningsrätten, vilket restaurangen planerar att göra.
– Vi har stängt restaurangen så länge, säger Isabelle Källström.
"Lätt att åtgärda"
Restaurangen måste sluta att servera vid baren och i stället ha bordsservering för att få öppna igen, berättar Källström.
– Det är ganska lätt att åtgärda, men vi tycker att det är orättvist att vi ska behöva stänga restaurangen i väntan på en ny kontroll. Vi har hyra och personal att betala och det är under helgen vi drar in pengar. Det känns tråkigt att vi inte kan få en chans att åtgärda direkt, säger hon.
Beslutet är fattat av regionens smittskyddsenhet efter kommunens kontroller. Efter valborg anmäldes totalt tre Göteborgskrogar, men nu stängs alltså endast en.
– Det är ett pågående arbete och vi för en fortsatt dialog med Smittskydd Västra Götaland, säger Angelica Winter, avdelningschef på miljöförvaltningen i Göteborg.
Krogar stängs i huvudstaden
Två krogar i centrala Stockholm stängs också efter beslut av regionens smittskyddsenhet. Det gäller Babylon på Götgatan och Ho's Kina på Hornsgatan, båda på Södermalm.
– I båda fallen handlar det om trängsel och i ett fall handlar det också om stående servering, säger Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm.
Förra helgen stängdes totalt sex krogar i Stockholm och Södertälje, efter beslut från smittskyddsenheten. Samtliga har nu öppnats igen.
Under helgen fortsätter kontrollerna i huvudstaden, och då inte enbart i centrala stadsdelar som tidigare.
– Vi kommer att vara i ytterstadsområdena under helgen, säger Kristine Fornander, tillförordnad avdelningschef på miljöförvaltningen i Stockholm.
Inte samma i Malmö
Även i centrala Malmö gjordes flera kontroller.
– En hade en avvikelse men inte så allvarlig att vi har skickat vidare till smittskyddsenheten, säger Arvid Nordlander, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö.
TT: Varför inte?
– Vi ger verksamheten möjlighet att själv åtgärda bristerna. Om de inte fixar det inom några dagar skickar vi det vidare till smittskyddsenheten.