Luxemburg, Tyskland, Danmark och Finland är några av de länder som aviserat att de kommer att öka betalningarna till Världshälsoorganisationen WHO, berättar Eriksson efter ett virtuellt möte med andra bistånds- och utvecklingsministrar i EU.
Besluten har i första hand fattats med tanke på pandemin, men blivit än mer angelägna sedan Donald Trump deklarerat att USA kan komma att dra sig ur samarbetet.
"Pandemin ett bevis"
– Det är viktigt att WHO fungerar, pandemin är ju ett bevis på hur viktigt det är att vi har ett samarbete. Att USA pratar om att dra sig ur gör det ännu viktigare, säger Peter Eriksson.
WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus, som också deltog i ministermötet, nämnde oron för att en konflikt mellan USA och Kina kan överskugga samarbetet mot coronaviruset.
Om USA slutade bidra till WHO skulle det innebära en kraftig sänkning av anslagen till organisationen. Omkring 15 procent av de årliga anslagen kommer från USA. EU och dess medlemsstater står tillsammans för ungefär en fjärdedel enligt Peter Eriksson.
Hungersnöd hotar
– Jag uppfattade att flera länder är beredda att öka sina insatser, men man ska vara medveten om att USA står för en väldigt stor del av WHO:s budget. Om det kan täckas upp för kan jag inte alls gå i god för. Men ökade insatser från medlemsländer och EU tror jag man kan räkna med, säger biståndsministern.
På mötet kom ministrarna också överens om att särskilt satsa pengar på livsmedel i år, vilket också tagits upp av EU-kommissionen. FN:s livsmedelsprogram har i en rapport varnat för att en kvarts miljard människor kan hamna i hungersnöd i coronavirusets spår.