Skåne är den region som sticker ut mest – trots att regionen har nästan en och en halv miljon invånare var som mest 90 patienter inlagda på sjukhus med covid-19 i våras. I dag är det över 400.
Men även regioner som Gävleborg, Västernorrland, Blekinge, Kronoberg, Gotland, Västerbotten och Jönköping har drabbats betydligt hårdare under hösten än i våras.
Hanterbart – just nu
I Gävleborg är 100 patienter inlagda på sjukhus med covid-19, dubbelt så många som när situationen var som värst i våras. Situationen inom vården beskrivs som ansträngd men hanterbar, och ännu finns kapacitet att använda om läget skulle bli värre.
– Men det finns en ände på det också. Det är hanterbart nu och kan vara det ett tag till, men fortsätter det i tangentens riktning kommer det bli problematiskt, säger Christian Ehrenborg, vikarierande smittskyddsläkare i regionen.
Trots att anstormningen av patienter uteblev under våren tycker Ehrenborg att omställningen gav flera positiva erfarenheter som kommit till nytta under hösten.
– Förhållningssättet har nog varit väldigt proaktivt, vi har varit på tårna och inte backat ur – vi var väl medvetna om att det här skulle komma tillbaka. Ingen trodde det skulle bli så här allvarligt, överhuvudtaget i hela landet, men att vi skulle få det ännu tuffare här, det trodde ingen, säger Christian Ehrenborg.
Äldreboenden drabbade
Även Region Västernorrland har betydligt fler covidpatienter än i våras. Inte heller här var man beredd på den kraft med vilken den andra vågen skulle ha.
– Inte att den skulle komma så snabbt och att den skulle gå så snabbt uppåt, det var vi inte beredda på, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.
TT: Vad hade ni gjort annorlunda om ni visste?
– Det är svårt att peka ut någon särskild åtgärd. Det såg bra ut under en lång tid, innan det drog iväg. Sedan tre veckor tillbaka ungefär, ligger vi på en platå. Vi tror att de lokala råden börjar få effekt, så förhoppningen är att det ska vända neråt så småningom.
Region Blekinge har också drabbats värre nu.
– Ja, absolut. Vi har betydligt fler fall och sjukhusinläggningar nu. Vi har en väldigt bekymmersam situation, som nu även drabbat flera äldreboenden med dödsfall som följd tyvärr, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.
Inga fler verktyg i lådan
TT: Hur är läget just nu?
– Det är jättetufft, men det håller än så länge. Förhoppningsvis har vi nått lite av en platå (avseende smittspridningen) även om det egentligen är för tidigt att uttala sig om, säger Bengt Wittesjö.
TT: Var detta något ni trodde i somras?
– Det var inte oväntat med en andra våg, men den blev värre än vad vi förväntade oss.
TT: Vad, om något hade ni kunnat ha gjort annorlunda?
– Det är jättesvårt att säga. Vi var relativt tidiga med lokala restriktioner. Vi har fått en rejäl andra våg och jag tror vare sig att vi gjort något bättre eller sämre än andra regioner. Nu är vi framför allt rädda för hur det kommer att se ut under jul och nyår.
TT: Planeras fler åtgärder?
– Vi kan inte göra mer än att tjata om de nationella råden som redan finns.