Folkhälsomyndigheten: Faran inte över

Brittiska coronavarianten dominerar och smittspridningen är fortsatt mycket hög i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. –Alla måste förstå att det är en fortsatt allvarlig situation, säger Karin Tegmark Wisell vid myndigheten.

En sjuksköterska ger coronavaccin. Arkivbild.

En sjuksköterska ger coronavaccin. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa och sjukvård2021-03-17 14:05

Ytterligare åtta dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige och totalt 13 236 smittade personer har avlidit i landet.

Men medan antalet dödsfall per dag fortsätter att sjunka ligger smittspridningen på en hög nivå, berättar Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog och avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.

– Faran har inte försvunnit i och med att våren kommer. Vi har långt kvar innan vi får till ett förändrat beteende, säger hon.

Blir värre

Att vi spenderar mycket tid inomhus underlättar för spridningen av coronaviruset. Det är också många som varken varit sjuka eller fått sitt vaccin, poängterar Tegmark Wisell.

– Det ser ut som, och vi befarar att det kan bli, fler fall under innevarande vecka jämfört med föregående vecka, säger hon.

– Det väldigt många som är mottagliga och sårbara, fortsätter hon.

Den brittiska virusvarianten fortsätter att ta över. I 16 av 18 regioner utgör den varianten minst hälften av smittofallen.

– Vi kan konstatera att den brittiska varianten är dominerande i landet, kanske undantaget Gotland.

För de varianter som först påvisades i Brasilien och Sydafrika är förekomsten betydligt lägre.

Olika grader antikroppar

Sammanlagt har 738 537 personer i Sverige bekräftats smittade med coronaviruset, och Tegmark Wisell presenterade förekomsten av antikroppar hos bland annat blodgivare i landet den senaste tiden. De flesta siffrorna ligger mellan 5—10 procent. För en del regioner, eller för en del åldersgrupper, är siffran något högre eller lägre.

– Det såg väldigt olika ut i våra olika regioner, säger Tegmark Wisell och berättar att bland annat Örebro och Stockholm ligger högre än andra regioner.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska även de som har antikroppar vaccineras, något som Svenska infektionsläkarföreningen kritiserat. De anser att de som haft covid det senaste halvåret ska ställa sig sist i kön till vaccin.

TT: Bör de som haft covid senaste halvåret vänta med vaccin?

– Vi tittar på den frågan och hur vi kan hantera det rent logistikmässigt eftersom vi just nu vaccinerar den äldre befolkningen, och för de äldre är det viktigt att man har ett fullgott skydd eftersom man riskerar att bli allvarligt sjuk, säger Karin Tegmark Wisell.

Fakta: Så många har vaccinerats

Hittills har 1 255 364 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

883 561 personer har fått åtminstone en dos, vilket motsvarar 10,8 procent av den vuxna befolkningen. 371 803 personer har fått två doser, vilket motsvarar 4,5 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten


Fakta: Om siffrorna

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!