Paret Elin Mattsson och David Jämsåker i Jönköping hann gå på ett möte hos barnmorskan tillsammans. Sedan tog coronapandemin fart och det blev stopp.
Elin har en dotter sedan tidigare och minns hur viktigt det var att få gå kurser – både före och efter förlossningen.
TT: Vad har ni blivit erbjudna nu i stället?
– Ingenting, säger David Jämsåker.
– Vi har blivit hänvisade till att kolla på videor på 1177 och vissa av dem är 20 år gamla, säger Elin Mattsson.
Känt sig ensam
TT: Vad hade ni velat ha för alternativ?
– Jag tycker att de hade kunnat ha mindre grupper. Precis som kompisgäng och syjuntor kan träffas, så kan kanske en grupp om tre, fyra par föräldrar sitta och dela med sig av erfarenheter, säger Elin Mattsson.
Hon har känt sig ensam under graviditeten och anser att vården hade kunnat göra mer för att ge stöd.
– Om gravida hade varit prioriterade hade det funnits lösningar, säger hon.
För David Jämsåker är det första gången han blir pappa och han hade sett fram emot att få gå på kurser, att få prata med andra blivande föräldrar och få ställa alla de där "dumma frågorna" man har som förstagångsförälder.
– Det är konstigt att man får gå i köpcentrum eller ligga på stranden med en massa andra, men man får inte följa med in på ett ultraljud och se sin unge röra sig. Det känns som att jag inte varit delaktig i det här, säger han.
– Jag skulle ta på mig en rymddräkt om det skulle behövas, säger David Jämsåker.
Många samtal till familjen
Johanna Nordström i Helsingborg fick sitt första barn under coronapandemin och tycker att det är tråkigt att inte alla regioner följer samma rutiner. Hon fick själv titta på Youtube-filmer som vården rekommenderade.
– Det var helt okej och informationen i filmerna var bra och kändes trygg, men det sociala försvann helt. Dessutom var det svårt att få svar på de frågor som kommer upp när man tittar på filmerna. Ett alternativ hade varit att samla en grupp föräldrar i videochatt, så att vi kunde få diskutera och resonera tillsammans, säger Johanna Nordström.
Hon berättar att det i stället blivit många samtal till familjen.
– Jag har pratat väldigt mycket med min mamma. Jag har ställt frågor om pratiska saker, men vi har också pratat om hur jag mår och vad jag ska tänka på under graviditeten, säger Johanna Nordström.
Skapades privata Facebookgrupper
Hon är också ledsen över att det efter förlossningen inte anordnades några mammagrupper.
– Det har varit väldigt ensamt eftersom det blir mycket hemmasittande. Jag har sett att folk har börjat skapa sina egna privata mammagrupper på Facebook, eftersom BVC inte får, och jag har följt med ut på promenader några gånger, säger Johanna Nordström.
Lisa Rydberg i Stockholm hade gått drygt halva graviditeten när coronapandemin slog till ordentligt och restriktioner började införas i Sverige.
– Vi hade kollat ut vilken informationsträff på sjukhuset som vi skulle gå på, men den blev såklart inte av. Det var lite stressigt eftersom det var mitt och min killes första barn, så ingen av oss visste hur det skulle gå till rent praktiskt, säger hon.
"En hel del googlande"
Hon berättar att hon fick ta reda på mycket information på egen hand.
– Det har blivit en del googlande. Vi köpte också en profylaxkurs som vi gick online. För oss funkade det bra, men det var knepigt att det inte gick att ställa frågor direkt till någon ansvarig, så då fick vi leta svar på nätet igen, säger Lisa Rydberg.
TT: Är det något som du tycker att förlossningsvården hade kunnat göra bättre under den här tiden?
– Jag har ju bara fött barn under en pandemi, så jag har ingenting att jämföra med. Men jag hade uppskattat en informationsvideo över hur det fungerade mer pratiskt när man kommer till sjukhuset. För som förstföderska har du så många frågor och då kan information om ingångar, avdelningar och parkeringsplatser spela stor roll för sinnesron, säger Lisa Rydberg.