Inga föräldrar på plats och skolavslutning i små grupper eller klassvis. Så kommer det att se ut på skolavslutningarna på många håll i landet när skolorna vill undvika folksamlingar på mer än 50 personer.
Att ändra på skolavslutningar kan vara känsligt. Så gott som varje år stormar det någonstans i landet när en skola bestämt sig för att till exempel inte ha avslutning i kyrkan. Men inte den här gången.
– Vi har inte fått några ifrågasättanden eller klagomål, säger Maria Nyman som är rektor på Varnhemsskolan i Skara.
Samlar föräldrar
På Varnhemsskolan, där man har elever från förskoleklass till årskurs 6, har man beslutat att inga vårdnadshavare kan delta i skolavslutningen och man kan inte samla hela skolan. Exakt hur firandet kommer att se ut är inte beslutat än.
– Jag tror att folk blivit så pass vana vid att saker ställs in att de flesta varit inställda på det, säger Helena Svensson, rektor på Södra skolan i Kalmar, där det också går elever upp till sjätte klass.
Hon har inte heller fått några klagomål. Och även om det inte blir någon stor gemensam avslutning på skolan så får barnen sin avslutning, om än i mindre grupper.
– Vi följer de rekommendationer som gått ut. Skolavslutningen handlar mest om att samla föräldrar, eleverna ser vi ju varje dag.
Kreativa elever
Ove Schörling, som är rektor för Marieby skola och Orrvikens skola i Östersund, har inte hunnit få några reaktioner från elever eller föräldrar sedan kommunens förvaltning meddelade att skolavslutningen ska hållas klassvis. Men han räknar inte med något ramaskri.
– Vårdnadshavarna har generellt sett varit oerhört förstående.
TT: Och eleverna?
– De kommer naturligtvis att bli besvikna, men jag räknar med att de kommer att vara lika kreativa som de brukar vara och se till så att det blir en bra skolavslutning.