Fördubbling av giftlarm om handsprit

Antalet larmsamtal som gäller förtäring av desinfektionsmedel har ökat kraftigt i pandemins spår. Den största andelen av larmen gäller små barn. –De har ju den läggningen att de smakar på det de hittar, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen.

Mängden giftlarm om handsprit har ökat kraftigt under coronapandemin. Arkivbild.

Mängden giftlarm om handsprit har ökat kraftigt under coronapandemin. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hälsa och sjukvård2020-07-17 19:25

Under vissa av coronapandemins månader har Giftinformationscentralen haft mer än en fördubbling av larmsamtal som gäller förtäring av handsprit och annan handdesinfektion.

– Det är inte så konstigt, för helt plötsligt finns det överallt. I april hade vi en 115-procentig ökning av samtal jämfört med samma månad i fjol, säger Johanna Nordmark Grass.

– Det finns en poäng i att man faktiskt har en hög spridning av handdesinfektionsmedel i samhället nu, men tillbud om förgiftningar blir ju baksidan av det.

Även om avsiktlig förtäring förekommer gäller samtalen framför allt oavsiktlig förtäring, främst hos småbarn. Hittills har dock ingen förgiftats allvarligt – även om det kan få andra effekter.

– Den stora faran, som framför allt gäller barn, är att man blir påtagligt berusad. Det finns också vissa medel som innehåller frätande komponenter, men då i låg koncentration. Vi har inte sett några frätskador, säger Nordmark Grass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!