Förhöjd självmordsrisk hos äldre immigranter

Risken för självmord är dubbelt så hög hos äldre kvinnor som är födda utanför Norden men bor i Sverige, jämfört med svenskfödda kvinnor, visar en färsk studie. Men i samhället i stort är äldre män överrepresenterade i självmordsstatistiken.

Självmordsrisken är förhöjd hos äldre kvinnor som är födda utanför Norden.

Självmordsrisken är förhöjd hos äldre kvinnor som är födda utanför Norden.

Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Hälsa och sjukvård2020-10-08 19:15

Över 1,4 miljoner svenska invånare från 75 års ålder har ingått i studien där forskarna vid Göteborgs universitet slagit ihop stora nationella befolkningsregister.

Personerna har följts i upp till åtta år. Under den tiden dog 1 305 personer till följd av självmord, av dem var 907 män och 398 kvinnor. Av kvinnorna som tog sitt liv var 42 födda utanför Norden. Det innebär en fördubblad självmordsrisk hos invandrarkvinnor, och ännu högre hos de invandrarkvinnor som inte behandlades med antidepressiva läkemedel.

– Detta är registerforskning, och då kan vi inte veta hur varje enskild kvinna mår. Vi kan inte veta om kvinnan som inte får antidepressiva har en depression eller inte. Men i hela gruppen äldre som dör i suicid har ungefär tre fjärdedelar en depression vid tiden för sin död, säger Margda Waern, professor i psykiatri med inriktning suicidologi, vid Sahlgrenska akademin, som gjort studien tillsammans med Khedidja Hedna, forskare vid AgeCap, centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

"Kunskapslucka"

Att risken för självmord var så förhöjd för just invandrarkvinnor överraskade forskarna, som betonar att det är viktigt att nå ut till personer i grupper där psykisk sjukdom är stigmatiserad. Även om det blivit mer accepterat att prata om psykisk sjukdom i Sverige under de senaste årtiondena är det inte säkert att det gäller i alla delar av samhället.

Kunskapen om självmord hos äldre har varit knapphändig. Större ansträngningar har gjorts för att öka kunnandet om självmord hos unga personer.

– Just när det gäller användningen av antidepressiva läkemedel är det extra centralt för de äldre eftersom det förskrivs mer antidepressiva till äldre än till någon annan åldersgrupp. Äldre män har de högsta suicidtalen av alla åldersgrupper, så det har verkligen varit en kunskapslucka, säger Margda Waern.

Stigmatiserad

Av äldre personer i hela samhället som behandlas med antidepressiva läkemedel är det fyra gånger vanligare att män tar sitt liv än kvinnor.

– Vi behöver bli bättre på att möta de äldre männens behov, det är alldeles uppenbart att bara ett recept på antidepressiva medel inte räcker för att förhindra suicid för alla. Som psykiater har jag sett väldigt många äldre som har svarat bra på antidepressiva medel, men för en del personer behövs fler åtgärder.

Studien har publicerats i tidskriften European Journal of Public Health och innefattar inte tiden under coronapandemin, då många äldre har blivit mer ensamma än tidigare.

– I de här tiderna med ännu mer social isolering behöver samhället verkligen bli bättre på att bryta de äldres isolering, säger Margda Waern.

Källa: Självmord hos äldre

Studien från Sahlgrenska akademin i Göteborg visar att självmordsrisken trefaldigades hos äldre kvinnor som fötts utanför Norden och som inte behandlats för depression.

Att vara ogift är en riskfaktor för självmord bland män, både de som behandlats för depression och inte. Den riskfaktorn syns inte hos kvinnor.

Självmordsrisken är lägre hos kvinnor som haft manuella yrken och som använt antidepressiva läkemedel, och högre hos män som haft manuella yrken och som inte fått sådan behandling.

Källa: Sociodemographic and gender determinants of late-life suicide in users and non-users of antidepressants


Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Mind självmordslinjen: Telefon: 90101, chat.mind.se, mejlsvar@mind.se

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Jourhavande präst: Telefon: 112.

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80

Barn och ungdomspsykiatrin: Hitta närmaste mottagning på bup.se.

Källa: mind.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!