Forskare i upprop till regeringen

Forskare i Sverige riktar skarp kritik mot Folkhälsomyndighetens strategi att möta coronavirusets utbrott. I ett öppet brev till regeringen kräver de striktare åtgärder.
–Det är många tunga namn inom forskarvärlden, säger Olle Kämpe som forskar om immunologi vid Karolinska institutet.

Avsändarna bakom det öppna brevet tycker att Folkhälsomyndighetens åtgärder inte har varit tillräckliga. Arkivbild.

Avsändarna bakom det öppna brevet tycker att Folkhälsomyndighetens åtgärder inte har varit tillräckliga. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Hälsa och sjukvård2020-03-25 21:05

Regeringen har hittills lyssnat mycket på Folkhälsomyndigheten. Myndigheten har successivt föreslagit hårdare restriktioner och rekommenderar att endast personer som är i behov av sjukhusvård och vårdpersonal testas för coronasmitta. Undertecknarna av det öppna brevet menar att strategin är fel. Regeringen måste kraftigt begränsa kontakten mellan människor i samhället och testa betydligt fler för smitta än i dag, enligt uppropet.

– Vi vill att regeringen tar till sig det här, säger Olle Kämpe som har undertecknat brevet och är starkt kritiskt till Folkhälsomyndighetens agerande.

– Jag får känslan att de vill sprida smittan för få en immunitet, men det är ganska cyniskt för det kommer att vara till priset av hundratals, om inte tusentals liv, säger han.

Fler bör testas

I stället bör betydligt fler testas för coronaviruset. Då blir underlaget säkrare och endast de som är sjuka behöver isoleras, menar Kämpe som själv är isolerad. Han misstänker att han har insjuknat i covid-19 efter att en patient hostade på honom vid en kontroll.

TT: Hur säkra är ni på att ni vet bättre än Folkhälsomyndigheten?

– Vi är säkra på att det är en betydande osäkerhet och då behöver man så mycket data som möjligt.

Eftersom ingen i dag vet hur många som är smittade behövs också hårdare restriktioner, anser Olle Kämpe.

– Tills vi får en bättre uppfattning om situationen tror jag att det är en god idé att stänga skolor, restauranger och nöjesställen.

Socialministern: "välkomnar engagemanget"

TT får en skriftlig kommentar från socialminister Lena Hallengren (S) där hon understryker sin tillit för Folkhälsomyndigheten.

”Jag noterar att det pågår mycket diskussioner om hur vi ska bekämpa smittan på bästa sätt, och jag välkomnar engagemanget i denna viktiga fråga. Vårt arbete utgår från expertmyndigheternas bedömningar, i synnerhet Folkhälsomyndighetens”, skriver hon.

Insamlingen av underskrifter gjordes via mejl och över 2 000 namn från svenska lärosäten har undertecknat brevet. Det handlar om forskare inom olika discipliner och även om initiativtagarna inte har kunnat dubbelkolla att alla namnuppgifter verkligen stämmer, har många av namnen verifierats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!