Forskare: Läskförbud bättre för unga än gamla

Gislaveds kommun drog in läsken på sina äldreboenden – ett beslut som snabbt fick stor uppmärksamhet. Nu backar kommunen, vilket välkomnas av en äldreforskare som påpekar att hälsoeffekten troligen vore större om unga förbjöds att dricka läsk.

De äldre i Gislaved ska få dricka läsk till maten om de vill det. Arkivbild.

De äldre i Gislaved ska få dricka läsk till maten om de vill det. Arkivbild.

Foto: TT

Hälsa och sjukvård2021-04-25 16:08

Från och med den 1 maj skulle läskedrycker enbart serveras i samband med storhelger. Anledningen var enligt kommunens kostchef Eva Kullenberg omsorgen om de gamlas hälsa.

– När man blir äldre tycker man också mer och mer om sött, och då är det lätt att läsken konkurrerar ut maten. Läsken tillför ingen kvalitet och detta är ett led i att vi ska servera bra mat för de äldre och samtidigt skilja på vardag och fest, sade hon tidigare i veckan till Värnamo Nyheter.

Men i ett mejl till TT skriver kommunstyrelsens ordförande Carina Johansson (C) nu att hon tror att det finns en bred politisk majoritet för att backa och göra rätt: "Självklart ska våra äldre kunna välja att dricka läsk om de vill det. De är vuxna människor som själva får avgöra vad de dricker till maten."

"Välvillig ålderism"

Ingmar Skoog, professor i psykiatri, välkomnar beslutet.

– Det här är ett symtom på en syn på äldre som blivit väldigt tydlig, inte minst under pandemin. Man menar väl, men man ska komma ihåg att mediantiden att leva för de som flyttar in på ett äldreboende är två år, det är ju inte så att det här är något som skulle vara skadligt på lång sikt.

– Dessutom är äldreboenden att betrakta som ett eget boende med människor som själva ska kunna få bestämma vad de vill äta och dricka, säger Skog som är föreståndare för centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

Han anser att om man inför en sådan här generell bestämmelse bör man i så fall fatta samma beslut för hela kommunen och förbjuda alla att dricka läsk i Gislaved.

– Varför ska man just välja ut äldreboenden? Det skulle antagligen vara en bättre hälsoeffekt att förbjuda unga att dricka läsk, säger Skog.

Argumentet att poängtera skillnaden mellan vardag och högtid för de äldre kallar Ingmar Skoog ett utslag av välvillig ålderism.

– De flesta som bor på de här äldreboendena är över 85 år. Det är ungefär som man skulle prata med femåringar och förklara att de inte kan äta tårta varje dag. Det är inget man ska göra mot äldre personer.

Kommunen polisanmäld

En handlare från Eksjö beslutade sig i fredags för att köra ut 480 liter läsk till två av äldreboendena – ett tilltag som inte uppskattades av Gislaveds kommun som uppgav att läsken skulle förpassas till soptippen. Enligt kostchef Eva Kullenberg "tar kommunen inte emot gåvor".

Från flera håll polisanmäls nu kommunen, rapporterar P4 Jönköping. Läsken var ju en gåva till de boende, påpekar Westbopartiet i Gislaved, en av dem som skickat in en polisanmälan.

Ingmar Skoog instämmer:

– Det här är inget som getts till Gislaveds kommun utan till dem som bor på särskilt boende. Då kan inte kommunen gå in och säga att "det här slänger vi", det är ju annans egendom.

Sunda reaktioner

Även på den här punkten backar nu kommunen.

– Vi måste ta hand om den läsk som en privatperson skänkt till kommunen. Om reglerna inte tillåter att vi tar emot den läsken, då får vi se till att den skänks till välgörande ändamål så att den inte går till spillo, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Johansson.

De reaktioner som läskförbudet i Gislaveds kommun vållat den senaste veckan ser Ingmar Skoog trots allt som något positivt.

– Det är sunt att så många reagerar över ett sådant här förmynderi mot äldre personer. Man nästan rörd av att höra om alla initiativ om att köra dit läsk, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!