Forskning mot nya pandemier får 400 miljoner

Ett nationellt forskningsprogram om virus och pandemier ska inrättas, meddelar regeringen.
–Vi ska rusta oss och stå starkare vid framtida utbrott, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, presenterar delar av innehållet i den kommande forsknings- och innovationspropositionen under en pressträff i Rosenbad.

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, presenterar delar av innehållet i den kommande forsknings- och innovationspropositionen under en pressträff i Rosenbad.

Foto: Jessica Gow/TT

Hälsa och sjukvård2020-12-16 16:15

Regeringen avsätter 400 miljoner kronor över fyra år för det nya forskningsprogrammet, som ska öka samhällets motståndskraft mot framtida pandemier.

– Coronapandemin prövar oss och vårt samhälle svårt och hårt. Men tyvärr kan vi inte förvänta oss att det här är sista gången som världen prövas av en pandemi, säger Matilda Ernkrans vid en pressträff i Rosenbad.

Det tioåriga forskningsprogrammet kan handla om hur virus infekterar och smittar, men också hur man får människor att följa myndigheternas regler och rekommendationer.

– Vi behöver också mer kunskap om de ekonomiska och sociala effekterna av en pandemi, säger Ernkrans.

Regeringen aviserar också en särskild satsning på laboratorieverksamhet hos Scilifelab, ett nationellt forskningscenter inom molekylärbiologi som drivs av bland annat Karolinska institutet och KTH. Totalt 40 miljoner kronor avsätts nästa år, 130 miljoner totalt över fyra år.

– Att verksamheten får utökat stöd gör att det är möjligt att bygga upp beredskapen och testkapacitet inför kommande pandemier, säger Ernkrans.

Satsningarna är en del av regeringens forsknings- och innovationspolitiska proposition som presenteras i sin helhet på torsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!