Förstärkningsläge i Region Stockholm

Region Stockholm har gått upp i så kallat förstärkningsläge på grund av den kraftigt ökade smittspridningen. Länets alla vuxna invånare ska erbjudas vaccin från mitten av maj.

Region Stockholm håller pressträff om det rådande läget i hanteringen av coronaviruset och dess konsekvenser. Arkivbild av Södersjukhuset.

Region Stockholm håller pressträff om det rådande läget i hanteringen av coronaviruset och dess konsekvenser. Arkivbild av Södersjukhuset.

Foto: Anders Wiklund/TT

Hälsa och sjukvård2021-03-19 15:15

Förstärkningsläget infördes klockan 15 på fredagen med anledning av ett "allt tuffare läge" där regionen går in i en tredje våg, meddelar tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt på en pressträff.

I huvudstadsregionen intensivvårdas 66 personer med virussjukdomen covid-19. Fler än 450 vårdas på sjukhus.

– Det är en ganska kraftig och snabb ökning vi ser nu, säger Johan Bratt.

"Avstå resor"

Under den senaste veckan har smittan ökat med 20 procent, enligt smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund:

– Påsken får bli en helg som firas i den närmsta kretsen.

Hon uppmanar medborgarna att bara resa om det är nödvändigt och i annat fall avstå helt från resor.

Försenade vaccinleveranser gör att regionen har färre doser att fördela. I nuläget räcker inte doserna till alla vaccinationsmottagningarna. Därför gör de nu om hela strategin för hur vaccineringen ska gå till.

Idrottsarenor och konferenscenter

Färre men större vaccineringscentraler ska upphandlas och stå färdiga i maj när den breda vaccineringen för alla över 18 år öppnas. Husläkarmottagningar eller vaccinationsmottagningar ska ansvara för arbetet men det kan ske i betydligt större lokaler.

– Jag kan se till exempel konferenscenter, idrottsarenor eller andra offentliga byggnader. Det är viktigt med stora lokaler och att det finns flera ingångar, så att man inte skapar trängsel, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i region Stockholm, till TT.

Drygt 47 procent av alla vård- och omsorgsanställda i Region Stockholm som ska få coronavaccin har fått det, enligt Magnus Thyberg. Han säger sig vara nöjd med beslutet att låta nyckelpersonal inom vården få vaccin i ett tidigt skede, även om det fördröjer vaccinationen för en del äldre.

Hänger på leveranser

Ungefär en av tio personer över 80 år har fått två vaccindoser hittills. Något fler än hälften av personerna i åldersgruppen har fått åtminstone en dos.

Vaccinationen på regionens särskilda boenden är "nästan klar", med fler än 90 procent som fått sprutorna, enligt Magnus Thyberg.

Fas 4, då alla vuxna invånare i Stockholms län ska erbjudas covidvaccin, kommer att inledas i mitten av maj.

– Det är vår inriktning just nu utifrån de prognoser vi ser för vaccintillgången, men om den ändras så kommer våra tidsplaner att göra det också, säger han.

Detsamma gäller regionens mål att alla vuxna invånare ska ha erbjudits vaccin innan halvårsskiftet. Vaccindoserna måste levereras som planerat för att målet ska kunna hållas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!