När civilsamhället inte räcker till är Försvarsmakten skyldig att rycka in – vilket är vad som skett när coronakrisen slagit till mot det svenska samhället.
Totalt är ungefär 400 personer ute och stödjer andra myndigheter eller utbildas för att kunna göra det. Det är allt från laboratorieingenjörer – experter på biologiska stridsmedel – som stödjer Folkhälsomyndigheten, till officerare som hjälper Socialstyrelsens krisledning.
– Allt handlar om uthållighet, och det är precis vad officerare är drillade i. De är experter på att leda i kris under lång tid, och att med osäkert beslutsunderlag ändå kunna planera och genomföra verksamhet, säger Lena Person Herlitz, ställföreträdande chef på Försvarsmaktens inriktningsavdelning.
Finns kapacitet
Förberedelserna för att kunna bistå civilsamhället påbörjades i februari. I början var det enligt Person Herlitz en något oklar rollfördelning, men sedan tog Socialstyrelsen över ansvaret för att samordna insatserna.
– Det fungerar väl, samarbetet mellan myndigheterna flyter på otroligt bra, säger hon.
På just Socialstyrelsen sitter nu drygt 20 personer från Försvarsmakten och hjälper till med inköp av skyddsutrustning.
Totalt har myndigheten skänkt cirka 60 000 skyddsmasker och 40 000 vätskeskydd till vården, utrustning som normalt används av soldater för att skydda sig mot kemiska stridsmedel. Och det finns kapacitet att bidra med mer.
– Det finns mer resurser, men det är inte efterfrågat nu, säger Lena Person Herlitz.
"Ha en plan"
Alla förfrågningar till Försvarsmakten om att hjälpa till kommer via Socialstyrelsen.
– Vi börjar då med att säkerställa att vi kan uppfylla våra grunduppgifter. Om vi bedömer att vi kan göra det bidrar vi med allt som vi kan. Vi lämnar alltså inte ut något som skulle sänka vår egen beredskap, säger Lena Person Herlitz.
TT: Har du med din militära erfarenhet några tips till allmänheten för att klara av denna tuffa period?
– Ja, man ska vara mentalt inställd på att det här kommer att ta lång tid. Sen ska man ha en plan, tydliga rutiner, och en positiv grundsyn. Då kommer det här att gå jättebra.