– Det är inte samma sak som att vi ser att den minskningen är bestående. Läget är fortsatt allvarligt, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom vid Region Skånes pressträff om covidläget.
Hon pekar på att olika virus, till exempel säsongsinfluensan, brukar backa lite kring jul och nyår.
– Vi vet att smittspridningen inte är så hög just då. Men vi ser faran nu när man tänker på den närmsta veckan, och veckan efter, att det här ska öka ytterligare.
Tydlig minskning
Just nu vårdas 566 covidpatienter på skånska sjukhus, varav 60 på intensivvårdsavdelning. Det är en tydlig minskning sedan den 7 januari, då totalt 630 var inlagda på sjukhus, varav 62 på intensivvårdsavdelning.
I Skånes testas fler invånare per capita jämfört med rikssnittet, enligt smittskyddsläkare Eva Melander. Totalt har 690 000 tester genomförts fram till den 10 januari.
Trots att provsvaren visar på fler smittade veckan efter nyår än veckan före ser smittskyddsläkaren det som "väldigt positivt" att ökningen inte noteras i de äldre åldersgrupperna utan främst i åldern 20-40 och även bland 50-59-åringarna.
Hon konstaterar också att andelen smittade av de testade har gått ner – och det gäller i alla åldersgrupper.
Hög vaccinationsvilja
Under nästa vecka ska den första vaccinationsomgången vara genomförd på samtliga Skånes 250 särskilda boenden. Regionens vaccinsamordnare Maria Landgren beskriver viljan att vaccinera sig som hög.
– Det är en väldigt hög vaccinationsvilja och man beskriver det som att det är jultomten som kommer, när man kommer med vaccinet.
Till och med måndagen hade 14 000 doser skickats ut och varje dos används. Kapaciteten att vaccinera är högre än de doser som levereras, understryker hon.
Nu pågår planeringen för vaccination av riskgrupper, som regionen hoppas kunna inleda i februari. Alla som är födda 1951 eller tidigare kommer att få ett brev med vaccinationserbjudande hemskickat.
– Vårdcentralerna kommer att börja med dem som är äldst och sedan skicka breven i fallande ålder, säger Maria Landgren.