Fortsatt ökning i Västra Götaland

Antalet coronasmittade fortsätter att öka i Västra Götalandsregionen. Men det går fortsatt sakta.
–Det går långsamt. Men vi har nog inte nått kulmen än, säger smittskyddsläkaren Leif Dotevall.

Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, vid fredagens pressträff.

Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, vid fredagens pressträff.

Foto: Adam Ihse/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-17 12:02

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror om coronaläget i Västra Götalandsregionen är det totala antalet bekräftade fall i regionen uppe i 1 316.

Jämfört med torsdagen har åtta nya dödsfall, totalt nu 75 personer, rapporterats in. Samtidigt ligger antalet som behöver intensivvård kvar på en relativt låg nivå.

– I en mening har vi blivit förskonade, vi har ungefär en tredjedel så många fall per 100 000 invånare som i Stockholmsregionen. Men vi får inte släppa garden än, faran är inte över än, säger Leif Dotevall.

– Förmodligen finns det ett visst mörkertal i antalet avlidna eftersom alla inte är provtagna.

Försenad provtagning

Inte minst är antalet äldre som smittats oroande. Även i Västra Götalandsregionen har smittan tagit sig in på äldreboendena, trots besöksförbudet.

– Sedan början i vår del av Sverige har vi sett en ökning, det är fler och fler som har insjuknat som är äldre, det är en oroande bild. Vi vet också att flera äldreboenden drabbats. Ungefär ett 50-tal av de ungefär 400 äldreboenden som finns har bekräftade fall, säger Leif Dotevall.

– Men jag vill betona att flera av de här äldreboendena har bara något enstaka fall.

Samtidigt har provtagningen av personal på äldreboenden i Västra Götalandsregionen fördröjts på grund av brist på provtagningspinnar.

– Men vi tror att det ska kunna komma i gång på måndag, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström.

– Det är som med skyddsutrustningen. Eftersom världsmarknaden ser ut som den gör är det svårt att säga exakt när olika saker som vi behöver ska finnas på plats.

Väntar sig platå

Enligt Ann Söderström är det fortsatt svårt att förklara skillnaderna mellan Stockholmsregionen och antalet fall i exempelvis Göteborgs- och Malmöområdet.

Därför är det också svårt att uttala sig om när antalet fall kommer att plana ut i regionen.

– Jag tror att man ska prata om en platå snarare än topp. Därför är det ännu viktigare med uthålligheten. VI är fortfarande i en långsamt uppåtgående fas, säger hon.

– Vi tittar på hur långt efter Stockholm vi ligger och sneglar även på Italien och Spanien. Vi tror att det att det är en platå vi kan förvänta oss, men hur länge vi ska ligga där vet vi inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!