"Om man prioriterar någon, prioriterar man samtidigt bort någon annan."
Statsepidemiologen Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten var redan från början mycket tydliga med att de som måste prioriteras under den pågående vaccineringen är de som löper störst risk för att bli svårt sjuka och dö av covid-19, det vill säga de äldre och sköra, något han upprepade så sent som vid tisdagens pressträff.
Den region som har vaccinerat allra minst andel äldre är Region Stockholm. Orsaken, enligt hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L), är ett medvetet val regionen gjort, genom att den valt att vaccinera mycket mer vårdpersonal, jämfört med andra regioner.
Vaccinsamordnaren i Region Stockholm, Magnus Thyberg, säger:
– Vi är inne i fas ett nu och där ingår både äldre på särskilda boenden och de som får hemtjänst, men också personal.
Trodde på mer vaccin
– För att skapa ett vaccinationsskydd är det viktigt att både de äldre och de som arbetar runtomkring de här personerna, blir vaccinerade. Nu är vi klara med de särskilda boendena, säger Magnus Thyberg.
– Nu fokuserar vi på hemtjänsten, men där har vi haft utmaningar med vilket vaccin vi skulle använda och hur det skulle transporteras hem till dem. Sedan mitten av januari har vi haft en del mindre verksamheter där, men från och med i måndags vaccinerar vi fullt ut i denna grupp.
TT: Så det är det bara personal på boendena och inom hemtjänsten som vaccineras utöver de äldre, eller?
– När vi var mitt uppe i den andra vågen i mitten av januari, fattade vi ett beslut om att även vaccinera personal på sjukhus, inom ambulans och geriatrik. Det var en åtgärd vi gjorde för att säkra verksamheten i ett läge då vi var väldigt pressade, för att vi skulle kunna bedriva vård.
TT: Men i Stockholm har ju även exempelvis boendestödjare inom socialtjänsten fått vaccin, det vill säga yrkesgrupper som inte har med vården av äldre att göra. Hur kommer det sig?
– Om vi får avvikelser, om man anser att man vaccinerat utanför den prioritering som gäller, då är det något vi utreder och tittar på.
TT: Vad säger du till de äldre som tvingas vänta på att få vaccin på grund av att andra och yngre personer gått före?
– Jag förstår frustrationen, framför allt nu när det finns flera vacciner som fungerar. Vi hade både hoppats och trott och blivit lovade att vi skulle få väldigt mycket mer vaccin än vad vi nu har.
Sämst i klassen
TT: Många tänker nog att man tar de gamla och sköra först, sedan personalen runtomkring, medan Stockholm verkar ha gjort tvärtom, eller?
– Vi började parallellt och sedan har vi haft lite olika tempon. Man ska komma ihåg att det är lite mer komplicerat att vaccinera i hemmen och skicka ut det till alla våra 220 vårdcentraler. Det har gjort att den delen haft ett annat tempo i fas ett, som vi nu snart är klar med.
TT: Många säger att Stockholm är sämst i klassen på att vaccinera de äldre. Delar du den bilden?
– Nej, jag tycker vi vaccinerar metodiskt och säkert och att vi gör det så fort vi kan. Vi har nu en bred vaccination av alla de som får hemtjänst och hemsjukvård och vi har vaccinerat färdigt på våra särskilda boenden, så vi arbetar på.
I alla andra regioner har 45 procent och ända upp till 82 procent av dem som är 90 år eller äldre fått sin första vaccindos. I Stockholm är motsvarande andel 28 procent. I alla andra regioner har 14 procent ända upp till 30 procent av dem som är mellan 80 och 89 år fått sin första vaccindos. I Stockholm är motsvarande andel åtta procent.