Gåvor strömmar till vården – skola gör visir

Munskydd, handsprit och skyddsutrustning. Över hela Sverige bidrar privatpersoner till vården under coronakrisen. På Strandskolan i Tyresö tillverkar man skyddsvisir åt äldrevården – av gammalt skolmaterial.
–En liten handling kan göra stor skillnad, säger rektor Monica Nyberg.

Rektor Monica Nyberg provar ett skyddsvisir på teknikläraren Robert Hegestedt.

Rektor Monica Nyberg provar ett skyddsvisir på teknikläraren Robert Hegestedt.

Foto: Jessica Gow/TT

Hälsa och sjukvård2020-03-25 06:35

Att de förlegade overheadpappren någonsin skulle få en betydande roll igen var det få, om ens någon, som trodde. Sedan slog coronaviruset till mot land efter land.

När äldreomsorgen i Tyresö larmade om att de inte hade nog med skyddsutrustning till sin personal kom rektor Monica Nyberg och vaktmästaren Mats Olsson på Strandskolan att tänka på de bortglömda gamla plastarken.

– Vi kom på att om vi laminerar dem så blir det som ett skyddsvisir, säger Monica Nyberg.

Efter att ha varit i kontakt med äldreomsorgen körde produktionen av de genomskinliga visiren som skyddar näsa, mun och ögon i gång – och flera hundra har redan tagits i bruk.

– När vi haft en lucka i vaktmästeriet och ledningen har vi satt i gång laminatmaskiner och kört på. Vi har tänkt på bred front, säger Nyberg.

Blommor och munskydd

Strandskolan i Tyresö är bara en av många vardagshjältar som rycker ut för att bidra på det sätt de kan för att stötta eller hjälpa vården.

I Region Blekinge har människor som vill skänka handsprit eller munskydd hört av sig och regionen är en av flera som upprättat en särskild mejladress dit personer som vill hjälpa till kan vända sig så att man ska ha möjlighet att hantera och bedöma gåvorna.

Universitet har tillverkat desinfektionsmedel, över 500 studenter vid Umeå universitet har anmält sig som frivilliga att rycka in i vården i de norra regionerna vid behov. I Stockholm har flera vårdgivare öppnat mottagningsfunktioner för att ta emot skyddsutrustning som munskydd och handskar men också blommor från folk som vill visa sitt stöd.

I Västra Götalands har erbjudanden om allt från godis och mat till sjukvårdsutrustning strömmat in. Företag har erbjudit sig att ställa om sin produktion till det vården behöver och andra har undrat om skyddsutrustning från svininfluensan som blivit över kan vara till hjälp, säger biträdande regionchefläkare Marga Brisman.

– Man märker att alla vill vara med och hjälpa till. Det finns en solidaritet i samhället där alla, oavsett om det är litet eller stort, vill dra sitt strå till stacken. Det är väldigt positivt att det finns så mycket "goodwill", säger Marga Brisman.

"Gör stor skillnad"

På Strandskolan i Tyresö har runt 1 000 visir tillverkats sedan i fredags – trots att runt 40 procent av personalen är frånvarande.

Förhoppningen är att även eleverna så småningom ska kunna hjälpa till med tillverkningen.

– Det skulle fungera utmärkt i undervisningen, säger Monica Nyberg.

– Man måste alltid tänka på vad man kan bidra med. Det är så vi får ett starkt samhälle. En liten handling kan göra en stor skillnad om alla tänker så.

Fakta: Coronautbrottet i Sverige

31 januari: Sverige får sitt första fall. En kvinna i 20-årsåldern som besökt Wuhan i Kina isoleras på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

29 februari: 13 personer rapporteras smittade i Sverige, flera av dem har rest i norra Italien.

23 mars: Folkhälsomyndigheten presenterar en rapport över den bedömda belastningen i vården i Sverige under utbrottets topp. Hundratals intensivvårdsplatser saknas.

24 mars: 36 personer i Sverige som smittats av coronaviruset har avlidit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!