Gödsellukten ska stoppa valborgsfirandet

Inga festande studenter – bara ett kommunalråd som sprider hönsgödsel. Inget är sig likt i Lunds stadspark denna siste april, som valborgsmässoafton kallas i studentstaden.

Lunds kommunfullmäktigeordförande Philip Sandberg (L) sprider hönsgödsel i stadsparken. "Vi vill inte bli ett epicentrum för smittspridning av covid-19", säger han.

Lunds kommunfullmäktigeordförande Philip Sandberg (L) sprider hönsgödsel i stadsparken. "Vi vill inte bli ett epicentrum för smittspridning av covid-19", säger han.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-30 11:41

Här brukar superpicknicken börja redan tidig morgon och totalt uppemot 30 000 människor samlas en normal valborg. Nu omgärdas parken av stängsel och på plats finns ett ton hönsbajs som sprids ut över gräsmattorna.

– Vi vill inte bli ett epicentrum för smittspridning av covid-19, säger Philip Sandberg (L), som är kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Eftersom parken ändå hålls stängd av smittskyddsskäl passar kommunen på att vidta extra underhållsåtgärder. Valet föll på hönsgödsel eftersom den gör gräsmattorna friska och gröna och samtidigt avger en karaktäristisk lukt i några dagar.

– Jag tror att det flesta lundabor har överseende med det, med tanke på vilket syfte vi har, säger Philip Sandberg.

Ett större pressuppbåd har samlats för att följa gödselspridningen, som blivit uppmärksammad internationellt. Inte sedan påven var här har Lund fått så mycket uppmärksamhet, konstaterar pressansvariga Kajsa Sigvardsson.

Ett större antal poliser finns också på plats för att förhindra folksamlingar. Men under morgon och tidig förmiddag behövde inga ingripanden göras och det finns inga tecken på att folk väller in med tåg som på en vanlig valborg, berättar polisens biträdande insatschef Joakim Agnvall.

– Vi försöker jobba över hela Lund, vi försöker identifiera platser där de samlas i stället, säger han.

Rättad: I en tidigare version tillskrevs Philip Sandberg fel titel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!