Sara Wettergren (L), som var emot beslutet, hänvisar till skolförvaltningens första bedömning. Om varje elev behöver byta munskydd fem gånger om dagen går det åt cirka en miljon munskydd i veckan. Prislapp: Cirka en miljon kronor i veckan.
– Det får ju tas från vår skolbudget. Det får man ta från någonting annat då. Frågan är bara vad, säger Sara Wettergren.
Men troligen är det i första hand personalen som kommer att nappa på erbjudandet om gratis munskydd, bedömer John Eklöf (M), andre vice ordförande i grundskolenämnden, som är en av initiativtagarna.
– Det får inte gå överstyr och det får inte ruinera förvaltningens ekonomi, säger han till TT.
Förvaltningens uppgift
Nu blir det skolförvaltningens uppgift att utarbeta rutiner för hur munskydden ska delas ut, understryker han. Förvaltningen får också ta ställning till hur det ska finansieras. Någon prislapp vågar han inte gissa på.
– Man får anpassa sig efter tillgänglighet och man får anpassa sig efter en kostnadskostym, säger John Eklöf.
Malmö styrs av S och L, som i munskyddsfrågan blev överkörda av övriga partier i förskole- och grundskolenämnderna: M, C, SD, MP och V. Under fredagen fattades ett likartat beslut för Malmös kommunala gymnasieskolor.
Sara Wettergren ser munskyddsbeslutet som ett avsteg från rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och Region Skånes smittskydd. Och hon tror inte att det kommer att leda till minskad smittspridning i skolorna.
– Jag tror att det blir jättesvårt att få eleverna att hantera det här rätt.
Fritt fram
Hon framhåller att personal inom elevhälsan och viss personal inom särskolan som har mycket fysisk kontakt med elever redan i dag får gratis munskydd av arbetsgivaren. För övrig personal är det fritt fram att använda munskydd om de vill, men de får bekosta det själva.
Främsta argumentet för gratis munskydd i skolan är kraven från lärarkåren, anser John Eklöf.
– Vi har fått ganska tydliga krav från en av stadens största yrkeskårer via deras två fackförbund. De har efterfrågat detta och vi menar att utifrån ett arbetsgivaransvar har vi en skyldighet att värna vår personals hälsa och trygghet.
Han håller inte med om att det är ett avsteg från Folkhälsomyndighetens linje.
– Folkhälsomyndigheten har ju varken sagt det ena eller det andra. De har inte gått ut med några allmänna rekommendationer om munskydd i skolan, men det är inte att likställa med att de inte rekommenderar det eller avråder från det, säger han.
Avstånden viktigare
Virusforskaren Stefan Schwartz tror inte att munskydd i skolan kommer att ha någon stor påverkan på smittspridningen. Det är mycket viktigare att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och stanna hemma om man är sjuk. Men han har ändå förståelse för beslutet.
– Jag tycker att det är bra om det får människor att känna sig trygga, men det har inte någon större effekt för att förhindra spridningen, säger Stefan Schwartz, som är professor i medicinsk mikrobiologi vid Lunds universitet.