Hallengren: Någon gång slår vi i vårdtaket

Intensivvården är hårt ansträngd, och det kommer att bli värre. Socialminister Lena Hallengren (S) varnar för följderna om trycket på intensivvården inte minskar.
–Ingen människa orkar hur mycket som helst, hur länge som helst, säger hon på en pressträff.

Socialminister Lena Hallengren (S) under en digital pressbriefing om situationen i vården med anledning av covid-19.

Socialminister Lena Hallengren (S) under en digital pressbriefing om situationen i vården med anledning av covid-19.

Foto: Anders Wiklund/TT

Hälsa och sjukvård2021-04-21 19:41

Ministern beskriver en speciell situation, med allt fler vaccinerade samtidigt som sjukvården står under en extrem belastning.

– En dag kommer vi att ha vaccinerat oss ur den här pandemin. Men vi är inte där än, det vet alla som kämpar på intensivvårdsavdelningar runt om i Sverige, säger Hallengren.

Om inte följsamheten i samhället blir bättre kan regeringen vidta mer åtgärder. Hon vill inte gå in på vilka dessa skulle kunna bli, utan betonar att det först och främst handlar om att följa de rekommendationer som redan finns:

– Man ska inte gå en hel familj på Ikea. Tänk er noga för.

"Rakt uppåt"

Olivia Wigzell, Socialstyrelsens generaldirektör, säger att grafen för iva-patienter pekar "rakt uppåt". Regionernas prognoser är också röda, vilket innebär att de ser en försämring på kort och lång sikt.

– Det här gör att vi ser att vi är inte på toppen ännu, det viker inte av.

Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) vårdas nu över 400 covid-patienter på iva. Så många covid-sjuka har inte fått intensivvård samtidigt sedan i maj i fjol.

En normal vår intensivvårdas totalt omkring 350–400 patienter samtidigt, i dag är det antalet 677, medräknat både covid-patienter och andra inlagda.

Blir värre

Prognosen från 20 av 21 regioner är också att belastningen kommer att öka ytterligare de kommande veckorna, och vården måste därför prioritera om sina resurser.

Åldersfördelningen har ändrats under de tre vågorna. Under tredje vågen har andelen yngre eller medelålders som blir inlagda på sjukhus ökat.

Olivia Wigzell säger vidare att myndigheten har ett riktmärke om att ha 20 procent ledig iva-kapacitet. Under april har dock sjukvården under majoriteten av dagarna legat under 20 procents kapacitet.

– Det är små marginaler, säger Wigzell.

Behöver beredskap

Man vill till exempel ha beredskap för att kunna ta emot patienter vid en stor trafikolycka.

– Varje extra vårdplats är inte bara en säng utan även personal, kompetens och engagemang. Personalen har arbetat under lång tid under stor press med i princip obefintligt andrum mellan andra och tredje vågen, säger Wigzell.

Sofia Lindström, specialistsjuksköterska i intensivvård och ordförande för Vårdförbundet i Uppsala, konstaterar att läget är så allvarligt som myndigheter och regering beskriver.

– Så snälla följ restriktionerna, så slipper ni att uppleva vården på egen hand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!