Hallengren ser risk för ökade sociala problem

Regeringen befarar att coronapandemin kommer att skapa sociala problem för barn i utsatta familjer. Länsstyrelserna får därför i uppdrag att kartlägga kommunernas bedömningar av riskerna. –Vi ser en ökad risk under den här sommaren, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Socialminister Lena Hallengren (S) vill ha en samlad bild av riskerna för sociala problem till följd av covid-19. Arkivbild.

Socialminister Lena Hallengren (S) vill ha en samlad bild av riskerna för sociala problem till följd av covid-19. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Hälsa och sjukvård2020-06-12 14:30

Det finns en risk att många sociala problem förvärras till följd av pandemin. Till exempel kan barn i utsatta familjer fara mer illa och våld i nära relationer öka. Brist på meningsfulla aktiviteter och sommarjobb för ungdomar kan få negativa sociala konsekvenser. En samlad beskrivning över läget i landet och exempel på kommunala åtgärder kommer att vara till stor hjälp för att hantera eventuella negativa sociala följder.

– Nu vet vi att det blir svårare med sommarjobb den här sommaren, och det finns en risk att isoleringen ökar och barn far illa. Därför får länsstyrelserna det här uppdraget att sammanställa kommunernas bild av riskerna och vilka åtgärder man vidtar, säger Hallengren.

Uppdraget ska samordnas av Länsstyrelsen i Hallands län, och utföras i samverkan med Socialstyrelsen och i samråd med Sveriges Kommuner och Regioner samt andra relevanta aktörer. Länsstyrelsen i Hallands län får för uppdraget använda högst 1 000 000 kronor under 2020 till kostnader för att samordna uppdraget.

En första undersökning ska göras här och nu med en uppföljande undersökning till hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!