Enligt kommunens tidigare besked tillät de inte munskydd i vare sig grundskola eller gymnasieskola. De hänvisade till Folkhälsomyndigheten som säger att det inte finns vetenskapliga belägg för att det skulle gynna verksamheten.
– Det handlar också om att det finns stora risker med munskydd som hanteras fel, sade Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef i barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad, till P4 Halland.
Den drabbade läraren var kritisk mot kommunens förbud.
– Jag förstår inte vilken skada jag kan göra genom att använda munskyddet då och då. Jag känner mig säkrare med munskydd där det finns mycket folk, sade läraren till radion.
Förbudet drogs tillbaka
På lördagskvällen skickade Halmstad kommun ett pressmeddelande där munskyddsförbudet drogs tillbaka.
"Vi har precis som många andra kommuner arbetat med den här frågan i flera veckor. Det finns en otydlighet som skapar oro. Vårt tidigare ställningstagande byggde på att vi ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men efter samråd internt i kommunen har vi kommit fram till att vi tillåter egen skyddsutrustning", säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen, i pressmeddelandet.
"Katastrofalt beteende"
Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, var tidigare under dagen mycket kritisk mot Halmstads kommun:
– Jag tycker att det är ett helt katastrofalt beteende att gå ut och förbjuda skyddsutrustning när vi är inne i en pandemi. Jag tycker att det är helt otroligt faktiskt att man gör på det sättet.
TT: Hur tycker ni att lärare ska göra med munskydd?
– Vi har gått ut med ett krav att alla arbetsgivare ska erbjuda munskydd och sedan kan det vara frivilligt att använda det, sade Åsa Fahlén.
"Inget förbud"
Smittskydd Halland uppger för TT att det inte finns något förbud mot att använda munskydd i skolan.
"FoHM har ingen rekommendation om att använda munskydd i skolan och Smittskydd Halland har ingen annan åsikt vad gäller detta. Varken FoHM eller smittskydd förbjuder munskyddsanvändning. Om huvudman fattar beslut om detta sker det i så fall utifrån annat lagstöd som finns, eller agerar utifrån eventuella rekommendationer från arbetsmiljöverket”, skriver kommunikationsdirektören Johanna Wiechel-Steier i ett mejl.
Statsepidemilog Anders Tegnell säger att det är varje arbetsgivares egna ansvar att göra bedömningar och att Folkhälsomyndigheten inte kan veta vad som ligger bakom beslutet i Halmstad.
– Vi har sagt väldigt tydligt att det här är en bedömning man måste göra i sin egen verksamhet och det är det man har gjort, säger Tegnell till TT.