MSB har nu lämnat över en prioriteringslista till Folkhälsomyndigheten på personal i övrig samhällsviktig verksamhet som ska provtas vid symtom på covid-19.
I första hand ska patienter i behov av inneliggande vård, eller de som tillhör någon riskgrupp, provtas. I andra hand provtas personal inom sjukvård och omsorg.
I ett tredje steg utvidgas provtagningen till personal inom övrig samhällsviktig verksamhet.
Avlopp och lufttrafik
I den gruppen ingår bland annat de som arbetar inom eldistribution, energigasförsörjning, dricksvattensförsörjning, avlopp, lufttrafik, sjöfart, järnväg, väg, räddningstjänst, alarmeringscentraler som betjänar räddningstjänst, polis, omsorg och hälso- och sjukvård. Dessutom personal inom kriminalvård, Migrationsverkets förvar, tillverkningsindustri av sjukvårdsmaterial och medicintekniska produkter, särskilda persontransporter, färdtjänst och skolskjuts, postutdelning samt grossistverksamhet och livsmedelsdistribution.
– Det är nyckelpersoner inom samhällsviktig verksamhet som väldigt många är beroende av, säger Svante Werger, strategisk rådgivare på MSB.
Ingen exakt vetenskap
Myndigheten har gjort en uppskattning om hur många personer som ingår i prioritetsgrupp tre och bedömningen är att det rör sig om mellan 150 000 och 200 000 personer.
– Det där är jättesvårt att dra gränsen och det här är ingen exakt vetenskap, men det är den siffran vi har förmedlat till Folkhälsomyndigheten.
Det finns i dagsläget inga stora problem i dessa verksamheter med personalfrånvaro på grund av att många är sjuka. Enligt MSB kan provtagningen därför börja brett redan nu.
– Vi ser ingenting som hindrar att man går in och testar i kategori tre. Man kan inte heller göra fel om man vill testa inom det området, för det är inte så att det är någon enskild grupp där det är kritiskt och viktigt att komma i gång, säger Svante Werger och nämner vikten av att få bra flöde och rutiner i testningen.