Nästa helg släpps reserestriktionerna, men fortfarande sprids smittan i landet. Under den gångna veckan har mellan ett par hundra och över tusen nya sjukdomsfall konstaterats varje dag. Ändå sägs spridningen vara på väg ned, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Det är ändå så att färre läggs in för intensivvård nu. Att antalet nya smittade är på samma nivå beror nog på att vi testar fler nu, säger han.
Frågan är: Var smittas vi?
Hemma
– Internationellt, utifrån till exempel stora kinesiska studier, är det mycket som pekar på att det sker inom familjen, där ser man att det finns ett mönster. Det handlar om långa nära kontakter, inte bara att man springer förbi, säger Tegnell.
Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare i Region Stockholm, är inne på samma linje.
– Därför är det extra viktigt att man inte träffar äldre, så att de inte får den där första nysningen på sig om man precis blir sjuk, säger hon.
Arbetsplatsen
Allt handlar om nära kontakt, förklarar Tegnell.
– Riskkontakter etableras på avstånd mindre än två meter. Det händer på arbetsplatser, säger han.
– Man ska ha möten på håll, och inte vara för tätt inpå varandra. Det räcker sannolikt att bli nyst på en gång om det är mycket virus i nysningen, så man ska inte vara nära varandra, säger Maria Rotzén Östlund.
Kollektivtrafik
Avstånd gäller också i kollektivtrafik, som tunnelbanan eller bussen, förklarar hon. Fast det kan vara svårt i bland, när folk står packade i rusningstid.
– Om man märker att det är särskilt trångt i en vagn så är det bäst att byta, säger hon.
Tåg, flygplan
Tåg och flygplan är också situationer då man riskerar att vara för nära varandra, om inte tillräckliga åtgärder vidtas. Nu när vi får resa igen är det extra viktigt att tänka på det.
– Distansen på två meter gäller fortfarande. Det kan dock vara svårt på flygplan, säger Rotzén Östlund.
Restauranger och barer
– Restauranger kan vara ett ställe då man är nära, och sitter en längre tid, säger Tegnell.
Köbildning utanför kan också vara ett problem, enligt Rotzén Östlund.
– Jag vet att de flesta jobbar jättemycket med säkerheten. Men det händer att gäster flyttar runt bord. Där har man själv ett ansvar, säger Maria Rotzén Östlund.
Det händer att folk dricker ur vandras glas på krogen, konstaterar hon, men det måste absolut undvikas nu, understryker hon.
Nya kontakter
Anders Tegnell förklarar att det som ska undvikas är nya kontakter, det vill säga att träffa sådana som man vanligtvis inte är nära.
– Då blir det färre smittkedjor. Fransmännen talar om att man ska leva kvar i sin bubbla. Då blir det ingen spridning vidare.
Fast smittan kan ju ändå komma in i bubblan via de kontakter med andra som man ändå har. Då gäller det att hålla den där, och inte umgås med nya människor, konstaterar han.
Utomhus
Utomhus är oftast bra, och det är ju dit vi hänvisas för att träffa andra, på avstånd. Men även här finns risker.
– I parkerna i Stockholm är det för tätt. Det innebär en risk det också, säger Rotzén Östlund.