Har du postcovid eller bara efterdyningar?

Tusentals har fått diagnosen postcovid. Många som haft sjukdomen har kvarvarande symtom. Men vad är vanlig återhämtning, och när ska man söka vård?

Hälsa och sjukvård2021-05-15 20:08

Många som har haft covid dras med symtom efter att infektionen har läkt ut. Det kan vara allt från ihållande trötthet till torrhosta och huvudvärk. Hur vet man egentligen om det är så kallad långtidscovid? Och hur och när ska man i så fall söka hjälp?

Mirjam Schimanke, medicinskt ansvarig läkare vid covidmottagningen på Vrinnevisjukhuset i Östergötland, svarar på några av frågorna. Som med mycket annat är sjukdomsbilden individuell, men det finns några generella riktlinjer.

TT: Vilka är de vanligaste symtomen?

– De vanligaste symtomen vi ser är hjärntrötthet, besvär med andningen, hjärtklappningar, ökad vilopuls och smak- och luktförändringar.

Andra kända symtom är huvudvärk, håravfall, muskelsvaghet, feberkänsla och sömnstörningar.

Läker i många fall ut

TT: Hur länge brukar symtomen hålla i sig? Och när ska man söka vård?

– Det är väldigt individuellt hur länge det håller sig kvar. För de allra flesta med kvarvarande symtom försvinner det inom tre månader, säger Mirjam Schimanke.

För den som har kvarvarande symtom ska man först vända sig till primärvården för utredning. Rekommendationen är att patienter inte ska skickas vidare för rehabilitering förrän tre månader har gått, eftersom mångas besvär läker ut självmant innan dess.

– Våra sjuksköterskor brukar alltid ringa upp personer innan de kommer till oss och många gånger har då symtomen försvunnit.

Trötthet eller sjuklig trötthet?

Om de kvarvarande symtomen är ihärdiga och medför begränsningar i vardagen kan man få hjälp med rehabilitering. Det kan vara allt från fysioterapi till luktträning, råd från dietister och medicinsk behandling, beroende på vad problemet är.

TT: Ett vanligt symtom är trötthet. Hur vet man om det är vanlig trötthet efter infektion eller hjärntrötthet?

– Det är väldigt svårt att säga, det är en läkarbedömning. Vi gör olika kognitiva tester som synundersökningar, koncentrationstester och så vidare.

– De första tre månaderna kan man än så länge inte säga vad som är kvarvarande symtom.

"De flesta blir bättre"

TT: För dem som deltar i rehabilitering, hur stor är chansen att man blir bättre?

– Jag skulle säga att de flesta blir bättre. Vi har nästan inga som står helt stilla. Det finns några få där man inte ser någon förbättring, men vi har hundratals patienter. De få som inte som blivit bättre kan ha andra underliggande sjukdomar.

Att ha kvarvarande besvär efter en utläkt infektion är inte unikt för covid. Däremot är kunskapsläget osäkert när det kommer till sjukdomen. Vissa har kvarvarande symtom sedan ett år tillbaka, ofta då personer som haft en allvarlig infektion.

Läkaren Mirjam Schimanke säger att det finns några saker man kan tänka på om man precis haft covid.

– Man måste trappa upp långsamt och gärna ta det lugnt ett par veckor efter sjukdomen både i arbetet och när det kommer till fysiskt aktivitet. Om man är mycket fysiskt aktiv ska man gärna börja med långsamma promenader.

Fakta: Postcovid

Socialstyrelsen listar sjukdomen postcovid i det försäkringsmedicinska beslutsstödet. Det står bland annat:

"Symtom kan uppträda antingen omedelbart efter utläkt infektion eller flera veckor senare. Symtomen varierar över tid. Det rör sig om bestående effekter av infektionen eller symtom som kvarstår mycket längre än förväntat. Patienter kan uppleva en kombination av symtom, som inkluderar respiratoriska, kardiovaskulära, neurologiska, dermatologiska och gastrointestinala symtom."

"Det är svårt att veta något om prognosen för postinfektiöst tillstånd efter covid-19. Hur länge symtomen kvarstår är ännu oklart, beroende på den begränsade evidens som finns om patienter med långvariga symtom."

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!