– Det har varit fullt ös, säger Pernilla Söderberg.
Hon har under tre veckor projektlett det Region Jönköping beskriver som simuleringar av den kommande massvaccinationen. Trots benämningen var det inga simulerade vaccin utan äkta vara.
Övningen genomfördes under en dag med en veckas mellanrum i Jönköping, Eksjö och Värnamo. Personalen hade då byggt ett flöde för att människor skulle kunna hålla avstånd till varandra och samtidigt få en spruta i armen så snabbt som möjligt.
Under testet gavs vaccin till personal inom vård och omsorg.
– Vi har en vana av att vaccinera inför säsongsinfluensan, men det här är sådana volymer att det är svårt att förstå storleken. Samtidigt gör vi det mitt under en pågående pandemi, säger Pernilla Söderberg.
Vaccin i gummifabrik
I Värnamo, som genomförde övningen under den gångna veckan, fick personalen flytta in i en gammal gummifabrik som numera rymmer både bibliotek och biograf. Där är det också tänkt att massvaccineringen ska ske senare i vår.
Personalen jobbar vanligtvis på Värnamos tre vårdcentraler, varav två är regionala och en är privat. Fyra sjuksköterskor vaccinerade hela dagen och fyra ordinerade vaccinet. Samtidigt fanns annan personal som såg till att folk gick in i rätt bås och höll avstånd.
Caroline Grahn, verksamhetschef för den regionala vårdcentralen Väster, säger att de höga flödena i fas 4 beräknas innebära att omkring 600 till 700 personer vaccineras om dagen i Värnamo.
Under testet hade regionen två system, ett för tidsbokning och ett för drop in. Själva sticket tog i snitt 1 minut och 40 sekunder men sedan tillkommer registrering och ordinering, som består i att fylla i en hälsodeklaration inför vaccinationen för att veta om någon är allergisk eller äter exempelvis blodförtunnande mediciner. Uppgifterna kunde också fyllas i på förhand genom att logga in via 1177.
– Man behöver ha ganska så stora utrymmen där patienterna ska sitta en kvart eller halvtimme efter sitt vaccin, och varje patient har fyra kvadratmeter. Så vi hade föreläsningssalar de fick sitta i då. I ett rum för 90 personer fick det plats elva, säger Caroline Grahn.
"Klart vi orkar"
Resultatet blev 609 vaccinerade personer, från klockan 8 på morgonen till 15.50 på eftermiddagen. Då hade sköterskorna redan börja att dra upp vaccinet i sprutor en dryg halvtimme innan man slog upp dörrarna.
– Det fungerade riktigt, riktigt bra. Det är vi stolta över. Det har varit ett stort lagarbete där vi haft medarbetare som aldrig jobbat med varandra, säger Grahn.
När det blir skarpt läge hoppas hon att man ska hitta ett system för att medborgarna ska kunna boka dos två samtidigt som de får sin första spruta.
Den största utmaningen under simuleringen var att se till att människor höll avstånd utanför lokalen. När trycket var som störst mellan 8 och 10 på förmiddagen blev kön en lång ringlande historia.
– Man får ju ibland absolut påminna invånaren om att nu får du backa lite här, säger Caroline Grahn.
TT: Hur länge tror du att ni måste klara ett sådan här högt flöde?
– Det beror helt på mängden vaccin vi får. När jag tittar i våra beräkningssystem så ser jag att, om det kommer som det ska, så kommer toppen vara i runt sex-tio veckor i april, maj, juni.
TT: Orkar man det då? Tio veckor är ganska lång tid.
– Det är klart vi orkar, det måste vi orka. Vi ska ju besegra den här sjukdomen. Vi orkar ju inte leva så här.
Många vill lära sig
Hon berömmer alla de medarbetare som ställer upp och hjälper till, alltifrån vårdpersonal som gått i pension till unga som vill jobba extra.
Region Jönköpings projekt är unikt i sitt slag, projektledare Pernilla Söderberg känner inte till någon region i Sverige som gjort på samma sätt i så stor skala. Och intresset för simuleringen beskrivs som stort. Andra regioner och vårdcentralschefer har velat ta del av materialet.
Hon tycker att man är bättre förberedd nu än om man inte skulle ha genomfört stresstestet.
– Lärdomen och känslan av att vi har så mycket mer i oss lugnar ju, och ökar även självförtroendet hos personalen om att vi kommer att klara det här. Och det gynnar ju vår befolkning, att vi har en trygg hälso- och sjukvårdskår, säger Pernilla Söderberg.