Folkhälsomyndighetens råd angående förskolebarn och sjukdomar bygger på att barnen inte är drivande för smittspridningen av coronaviruset. Men barn som är sjuka ska ändå hållas hemma, med lite marginal för att vara på säkra sidan.
TT har frågat kommunerna hur de gör med förskolor och sjukdomar. Det visar sig att drygt en tredjedel av de 176 kommuner som svarat har skärpt sina regler under pandemin.
Hårdare tolkningar
Nästan alla kommuner, både de som formellt skärpt kraven och de som har samma som tidigare, uppger att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men att de nu oftare gör hårdare tolkningar.
Varje gång ett barn hostar eller snorar måste en bedömning göras, vilket förstås är en källa till konflikt mellan förskolepersonal och pressade föräldrar som behöver arbeta.
– Vi har snäppat upp våra regler nu. Tidigare har vi tillåtit lite snoriga näsor, men nu är vi striktare, säger Annelie Thulin, verksamhetschef för förskolan i Åre kommun.
Hon ser en skillnad i föräldrarnas förhållningssätt nu jämfört med i våras.
– Då var alla väldigt duktiga på att hålla sig till reglerna. Det gjorde också att vi fick bort annan smitta, som vinterkräksjukan.
Nu är det lite annorlunda.
– Majoriteten av föräldrarna är duktiga, men förskolepersonalen får ta mycket diskussioner med föräldrar, säger hon.
Flera kommuner svarar på samma sätt. I exempelvis Danderyds kommun beskrivs svåra avvägningar för personalen om vad som är förkylningssymtom.
Konflikter och förståelse
I en undersökning som Lärarförbundet gjort rapporterar 58 procent av förskollärarna att de upplevt konflikter med föräldrar om reglerna.
Men flera vittnar också om stor förståelse från föräldrarnas sida.
– Det fungerar bra hos oss. Om barn inte mår bra så ska de stanna hemma, säger Anjeanette Tranberg Hansson, rektor för förskolan i Perstorps kommun, en av de kommuner som skärpt reglerna.
Tidigare krävdes bara ett feberfritt dygn i Perstorp, men nu är det Folkhälsomyndighetens rekommendation om två dygn efter symtom som gäller.
Jenni Gunnberg, utvecklingschef i Säffle kommun, tycker också att föräldrarna är förstående.
– Alla försöker göra rätt. Vi har inte en så hård ton här, säger hon.
Sjudagarsreglen svårast
Om barn blir sjuka och bara har lätta symtom efter sju dagar får de komma tillbaka. Så lyder råden från Folkhälsomyndigheten, och så är det i Säffle och på de flesta andra håll. Men vad som är lätta symtom eller smittsam sjukdom är inte lätt att bedöma.
– Den regeln är svårast att förhålla sig till, säger Jenni Gunnberg.
Flera kommuner vittnar om en oro för att få in smittan på förskolorna. Då kan stora delar av verksamheten slås ut snabbt.
– Under hösten har vi haft mer sjukfrånvaro än vanligt, säger Jenni Gunnberg i Säffle.
Alla är inte lika drabbade.
– Vi har ännu haft väldigt lite smitta här i Ödeshög, vad vi vet bara någon enstaka pedagog som varit sjuk. Vi ligger efter övriga delar av Östergötland, säger Christina Almén, rektor för förskolan i Ödeshög.
Där har de ännu inte haft några barn som har covid-sjuka familjemedlemmar. Men på många andra håll har det förekommit. Då får barnen i de flesta fall lämnas och hämtas utomhus, via särskilda rutiner för att undvika smitta.
– Då skulle vi vädja till föräldrarna att hålla barnen hemma. Vi kan inte neka, men vi vädjar, säger Christina Almén.