Hemskickad kvinna avled – läkare kritiseras

En kvinna i 45-årsåldern som kom till en hälsocentral i Örnsköldsvik med bröstsmärtor skickades hem med hostmedicin.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar en läkare i Örnsköldsvik som skickat hem en kvinna som avled två dagar senare. Arkivbild.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar en läkare i Örnsköldsvik som skickat hem en kvinna som avled två dagar senare. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hälsa och sjukvård2020-09-07 00:35

Två dagar senare avled hon till följd av blodproppar i lungorna.

Nu kritiseras läkaren av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för att inte ha behandlat patienten på ett adekvat sätt, skriver allehanda.se.

Förutom bröstsmärtor när hon andades in hade kvinnan kraftig hosta och kunde inte gå mer än tio meter utan att bli andfådd, sade hon när hon kom till vårdcentralen i oktober i fjol. Läkaren bedömde att det rörde sig om en virussjukdom med hosta och skrev ut hostmedicin till henne.

Ivo anser att kvinnans syretillsättning inte var normal för en lungfrisk person och att läkaren borde ha tagit ett prov på kvinnan för att säkerställa att hon inte hade lungemboli. Sannolikheten för lungemboli, blodproppar i lungorna, var låg utifrån uppgifterna läkaren hade, men diagnosen inte kunde ha uteslutits, anser Ivo.

Även en sjuksköterska och själva vårdcentralen får kritik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!