Höjt betyg för Hallengrens krishantering

Svenskarnas oro för pandemin är på tillbakagång, men förtroendet för myndigheterna dalar, visar en ny opinionsundersökning. Socialminister Lena Hallengren (S) får dock höjt betyg för sitt sätt att hantera krisen.

Socialminister Lena Hallengren (S) får gott betyg för sin hantering av coronapandemin. Arkivbild.

Socialminister Lena Hallengren (S) får gott betyg för sin hantering av coronapandemin. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Hälsa och sjukvård2021-04-30 20:23

Vaccineringen i Sverige går som tåget just nu, vilket också avspeglas i svenskarnas oro för att någon anhörig ska smittas. I dag svarar 59 procent att man oroar sig för detta, mot 68 procent i december, visar Ipsos-undersökningen som publiceras i Dagens Nyheter.

Oron för den höga belastningen på sjukvården ligger dock kvar på samma höga siffra som i höstas, 82 procent.

I mätningen märks också ett minskat förtroende för myndigheterna. Fortfarande uppger nära hälften att de har förtroende för Folkhälsomyndigheten. Samtidigt är det fler än någon gång tidigare (25 procent) som inte litar på myndighetens förmåga.

Detsamma gäller för statsepidemiolog Anders Tegnell som får sin lägsta förtroendesiffra hittills (52 procent). Andelen som inte har förtroende för honom ökar till den högsta nivån hittills (23 procent). Även Socialstyrelsen får sin sämsta notering hittills.

Betyget på politikernas insatser under krisen ligger mer eller mindre still, med ett tydligt undantag: Lena Hallengren. Andelen som tycker att socialministern har hanterat pandemin bra har stigit med 10 procentenheter sedan förra mätningen i februari, från 24 till 34 procent.

Det är första gången Lena Hallengrens insats får bättre betyg än statsminister Stefan Löfvens. I april svarar 28 procent att S-ledaren har hanterat krisen bra.

Endast 12 procent ger oppositionens agerande ett positivt omdöme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!