Hoppet tändes – sedan kom gräshopporna

De tuggar i sig livsviktiga grödor och får människor att gömma sina barn. När det äntligen fanns en ljusglimt i det hårt prövade Sydsudan – då invaderade de glupska gräshopporna.

Gräshoppor har invaderat Sydsudan – som redan kämpar med bristande tillgång på mat.

Gräshoppor har invaderat Sydsudan – som redan kämpar med bristande tillgång på mat.

Foto: Peter Louis/WFP/TT

Hälsa och sjukvård2020-03-21 12:50

Thomas Odong försöker jaga bort dem. Men de försvinner inte. Det sitter ökengräshoppor överallt på hans odlingar i Magwi i södra Sydsudan.

– Till och med på mangon. Vi överlever på pawpaw, mango och avokado men vad ska vi leva på om gräshopporna förstör all frukt? säger han till FN:s livsmedelsprogram WFP.

Gömmer barnen

Hundratals miljoner ökengräshoppor har svept in över delar av Östafrika, vilket enligt FN beror på vädret i regionen. De stora svärmarna slukar grödor och hotar tillgången på mat. I Magwi försöker jordbrukarna jaga bort dem med hjälp av eld och oväsen. Men det finns oro över att invasionen kommer att bli långvarig eftersom nya ägg snart kommer att kläckas.

– Vissa har till och med börjat gömma sina barn inomhus, eftersom de tror att djuren till och med kan äta deras barn, säger Lotok Joseph Okuera, ordförande i en grupp som företräder lokala jordbrukare.

I februari kom Sydsudans president Salva Kiir och rebelledaren Riek Machar slutligen överens om att bilda regering som ett led i den kompromiss som ska sätta stopp för sex år av krig. Men bara några dagar innan de forna fienderna grävde ner stridsyxan slog FN larm om att hungern i Sydsudan återigen hamnat på krisnivåer – en utmaning som kommer att sätta det politiska samarbetet på prov.

Omkring sex miljoner människor, ungefär hälften av befolkningen, har svårt att få tag i tillräckligt med mat. Ungefär 20 000 personer beräknas stå på randen till svält, enligt FN.

"Tufft år"

Fred och stabilitet ses som viktiga faktorer som kan förhindra att svältsituationen 2017 upprepar sig. Men det finns många problem på vägen. Ett är invasionen av gräshoppor, som nu hotar de skördar som faktiskt har lyckats överleva trots en odlingssäsong med rekordmycket regn och översvämningar.

– För första gången ser vi en möjlighet till fred och välstånd i Sydsudan. Och vad händer då? Gräshoppor invaderar. Det här kommer att bli ett väldigt tufft år, säger Matthew Hollingworth, WFP:s landchef i Sydsudan, i ett videoklipp.

– Det finns inget annat land i världen där så stor del av befolkningen står inför den här nivån av osäker livsmedelsförsörjning.

Jordbrukare i Magwiområdet försöker jaga bort gräshopporna men nya kommer att kläckas.
Jordbrukare i Magwiområdet försöker jaga bort gräshopporna men nya kommer att kläckas.
Fakta: Världens yngsta land

Sydsudan är världens yngsta land och ett av de mest outvecklade i Afrika. Landet blev självständigt den 9 juli 2011 efter ett inbördeskrig, Afrikas längsta, som pågick i Sudan mellan 1983 och 2005.

Konflikt utbröt i december 2013. Striderna mellan trupper lojala med president Salva Kiir och före detta vicepresidenten Riek Machar splittrade landet och ledde till en omfattande flyktingkatastrof. Konflikten eldades på av gamla etniska spänningar.

Efter att utlovade val ställts in i februari 2015 pressade omvärlden och FN regeringen och rebellerna att skriva under ett fredsavtal som bland annat skulle innebära maktdelning. Men överenskommelsen bröt samman. Machar återinsattes som vicepresident 2016 men sparkades senare. Striderna har fortsatt på flera håll i landet. Ett nytt fredsavtal slöts 2018, enligt vilken en samlingsregering skulle bildas. Det har dock dragit ut på tiden men i februari i år enades Kiir och Machar slutligen om att gå samman i en regering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!