– Det här är första gången en så stor undersökning fångar upp kvinnors röster om vården före, under och efter förlossningen, säger Eva Estling, samordnare för avdelningen vård och omsorg vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Graviditetsenkäten lanseras den 1 oktober och ingår som en del i det utvecklingsarbete som SKR genomför efter en överenskommelse med regeringen för att förbättra förlossningsvården och kvinnors hälsa. Kvinnorna får besvara enkäten i graviditetsvecka 25, åtta veckor efter förlossningen samt när barnet är ett år.
Olika behov
– Vi har varit djupt involverade i enkäten, som sprungit ur ett behov som förlossningsläkarna, gynekologerna och barnmorskorna har. Behovet är jättestort om vi ska kunna förbättra och utveckla förlossningsvården, säger Eva Nordlund, ordförande i Barnmorskeförbundet.
Tidigare har nyförlösta kvinnor fått skatta sina upplevelser av förlossningen på en ganska grov skala precis när de ska åka hem från sjukhuset.
– Många känner nog: Jag överlevde. Jag har klarat en förlossning, har en frisk bebis och amningen har kommit i gång. Då känner man sig nog väldigt nöjd och skattar sin upplevelse högt, säger Eva Nordlund.
Med tiden tror hon dock att kvinnans upplevelse ändras och tycker därför det är viktigt att lyssna och fråga kvinnorna hur det känns senare.
Ställa krav
– Att föda barn är en komplex händelse som inte bara handlar om den fysiska upplevelse och smärtan. Det handlar också om att man inte har den kontroll, som man är van vid. Man har också med sig själv och sin själ och vad man upplevt in i födandet, vilket gör att man har olika behov. Vissa är ganska okänsliga. De bara föder och går hem, medan andra har behov av mer omsorg, stöd och närhet, säger Eva Nordlund.
Hon hoppas att många kvinnor ska svara på frågorna och tycka till.
– Jag hoppas att de ska våga ställa krav. Det är en viktig del för att vi ska veta vad vi ska möta dem med, säger Eva Nordlund.
Målet är att kvinnorna ska känna sig trygga hela vägen, därför satsar SKR på att fånga upp dem i en enkät redan i mödravården.
Färre förlossningsskador
– Det handlar om att de ska känna sig så förberedda som det går. Redan i dag gör regionerna allt vad de kan för att möta varje kvinnas behov och vi ser att förlossningsskadorna går ner. De allvarliga bristningarna har minskat tack vare ökat kompetens och andra arbetssätt. Det är också viktigt att kvinnor från olika kulturer får med sig kulturdoulor när de vill ha det, säger Eva Estling.
En doula ger stöd och hjälp till bland andra nyanlända kvinnor och par under graviditet, förlossning och den första tiden efteråt.
Graviditetsenkäten kommer att pågå till slutet av 2022, men redan efter årsskiftet kommer SKR att börja analysera svaren i takt med att svaren kommer in.
– Det kan vara så att svaren förstärker det vi redan visste eller att vi får nya insikter. Vi kommer att införa nya insatser om vi ser att det behövs, säger Eva Estling.