I Sverige kan en normal influensasäsong kräva omkring 400 platser på intensivvården och orsaka 700–3 000 dödsfall. Situationen ser likadan ut i andra länder. Eftersom även coronapandemin förväntas ta ny fart under hösten finns det därför skäl att vara extra vaksam när influensan nu börjar närma sig norra halvklotet.
Ett särskilt orosmoln är risken för dubbelinfektioner – och att infektion av det ena viruset skulle kunna öka risken att infekteras av det andra – enligt professor Ian Barr vid WHO.
– Det är oftast värre att bli infekterad av två eller tre virus samtidigt än av ett, säger han till tidskriften Science.
Kunskap saknas
Men hittills har försöken att studera hur det nya coronaviruset samverkar med influensavirus misslyckats. Så den kunskapen saknas. Orsaken är att den sociala distanseringen för att hantera coronapandemin har visat sig vara mycket effektiv mot spridningen av influensa, så forskarna har helt enkelt inte haft tillräckligt många fall att studera ännu.
När influensan började svepa mot det södra halvklotet i mars upptäcktes på många håll bara en hundradel så många fall jämfört med normala säsonger. Mönstret var liknande här på norra halvklotet, där influensasäsongen slutade ovanligt abrupt och tidigt när åtgärderna för social distansering infördes.
– Jag har aldrig sett en så snabb nedgång av influensan under de 20 år som jag har jobbat med influensaövervakning, säger Mia Brytting, som är mikrobiologi och enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.
Viktigt med vaccinering
Men Mia Brytting understryker att det inte finns några garantier för att minskningen håller i sig även under den kommande influensasäsongen. Därför är det extra viktigt att riskgrupper samt personal inom vård och omsorg vaccinerar sig mot influensa.
– Till stor del är det samma riskgrupper för covid och influensa, så det gäller att man vaccinerar sig för att undvika en av de här två infektionerna. I år betonar vi också tydligare att all personal som har patientnära kontakter ska vaccinera sig. Det har ibland varit lite olika hur man har vaccinerat personal inom till exempel äldreomsorgen, säger Mia Brytting.
Undvika trängsel
Det kan också vara extra motiverat att även dem som inte tillhör en riskgrupp vaccinerar sig mot influensan i år, för att ytterligare minska smittspridningen, säger Mia Brytting. Men det får i så fall inte ske på bekostnad av de som ingår i riskgrupperna.
– Det är mycket viktigt att först vaccinera riskgrupperna och personalen inom vård och omsorg. Om det sedan finns vaccin över, och det kommer det helt säkert att göra, så öppnar man för alla andra att vaccinera sig, säger Mia Brytting.
Årets influensavaccin kommer att bli tillgängligt för riskgrupper och vårdpersonal den 3 november.
– En aspekt som måste beaktas då är naturligtvis att undvika trängsel. I normala fall sitter alla i samma väntrum med en nummerlapp. Men i år måste man tänka på ett annat sätt för att få en effektiv influensavaccinering utan att skapa trängsel, säger Mia Brytting.