Ingen effekt av ebolamedicin mot covid

Ebolamedicinen remdesivir ger inga kliniska fördelar vid behandling av svårt sjuka covid-patienter. Det visar den första studien av läkemedlet där patienter lottats till olika typer av behandlingar, en studie som dock fick avbrytas i förtid på grund av brist på patienter.

Ebolamedicinen remdesivir är inte effektive mot covid-19, enligt en kinesisk studie som dock fick avslutas i förtid på grund av brist på patienter. Arkivbild.

Ebolamedicinen remdesivir är inte effektive mot covid-19, enligt en kinesisk studie som dock fick avslutas i förtid på grund av brist på patienter. Arkivbild.

Foto: Erik G Svensson/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-29 19:11

Den antivirala medicinen remdesivir påskyndar inte tillfrisknandet hos svårt sjuka covid-patienter, jämfört med placebo.

Det konstaterar kinesiska forskare i tidskriften The Lancet efter att ha studerat 237 vuxna patienter vid tio sjukhus i staden Wuhan i Kina. På grund av att forskarna inte lyckades rekrytera tillräckligt med patienter stoppades studien i förtid, varför forskarna understryker att resultaten bör tolkas försiktigt. Fler studier behövs, skriver forskarna.

Släpps i förtid

– Även om vår studie visar att medicinen tolererades väl av patienterna, så gav behandling med remdesivir tyvärr inte några signifikanta kliniska fördelar, jämfört med placebo. Det här var inte det utfall som vi hade hoppats på, säger Bin Cao vid China-Japan Friendship Hospital i Kina, som ledde studien.

Resultatet skulle ha publicerats först på torsdagen, men släpps i förtid sedan företaget som tillverkar remdesivir, amerikanska läkemedelsjätten Gilead, meddelat att deras studier visat positiva resultat.

Avsett för ebola

I frånvaro av en etablerad behandling mot sjukdomen pågår studier av en handfull läkemedel som egentligen är framtagna för helt andra sjukdomar. Bland dessa finns den antivirala medicinen remdesivir som tagits fram för att behandla en helt annan virussjukdom, nämligen ebola.

I laboratorieförsök, djurförsök samt på enskilda patienter har substansen framgångsrikt visat sig kunna förhindra att coronaviruset sars-cov-2 reproducerar sig i kroppen, men fram till nu hade läkemedlet inte prövats i någon klinisk randomiserad studie, det vill säga där patienter lottats till behandling med antingen läkemedlet eller placebo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!