Ingen Nobelbankett – men väl kunskapsfest

Den vanliga trängseln bland journalister under tillkännagivandet av Nobelpristagarna uteblir – så även Nobelbanketten. Men den som vill ha feststämning behöver inte bli utan.
–Vi vill skapa en kunskapsfest i stan, säger Erika Lanner, chef för Nobelprismuseet.

Så här brukar det se ut när Nobelpristagarna i kemi och fysik presenteras i Sessionssalen. I år bjuds bara ett 20-tal journalister plats i salen. Bild från presentationen av kemipristagarna 2019.

Så här brukar det se ut när Nobelpristagarna i kemi och fysik presenteras i Sessionssalen. I år bjuds bara ett 20-tal journalister plats i salen. Bild från presentationen av kemipristagarna 2019.

Foto: Naina Hel n Jåma/TT

Hälsa och sjukvård2020-10-04 15:55

Fyra Nobelpris ska tillkännages i Sverige under veckan som kommer. Under tisdag och onsdag riktas strålkastarna mot Svenska Vetenskapsakademien som presenterar Nobelpriserna i kemi och fysik.

– Vi gör vår presentation på precis samma sätt som vi brukar. Vi har ett fint material med pressmeddelande, bilder och ett kort, populärvetenskapligt föredrag på fem minuter som förklarar vad det handlar om, säger Göran K Hansson, Vetenskapsakademiens ständige sekreterare.

En skillnad blir dock att bara en fjärdedel av de journalister som vanligtvis får följa tillkännagivandet på plats i Sessionssalen välkomnas i år – anledningen är såklart coronapandemin.

Intresset bland både svensk och utländsk media verkar dock vara lika stort som vanligt och alla som vill kan följa presentationen live på webben, från redaktionen eller i en angränsande sal i Vetenskapsakademiens lokaler.

– Vi har de stora nyhetsbyråerna från runt om i världen, vi har journalister från Östasien och olika håll i Europa och så vidare, så det ser nog ut som det brukar. Alla som vill kommer att få intervju med en Nobelkommittéledamot, via länk om man inte är på plats, säger Göran K Hansson.

"Vill skapa kunskapsfest"

Vetenskapsakademiens beslutsmöten, då det slutgiltiga beslutet om vem eller vilka som ska tilldelas priset fattas, hålls som vanligt respektive morgon, men de mötena kommer att se lite annorlunda ut i år. Mötesdeltagarna sprids ut i mindre grupper i olika rum för att minska risken för smittspridning, rösterna samlas sedan in och sammanställs.

Allra först ut av de fyra priserna är det i medicin, eller fysiologi, som presenteras av Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet på måndagen. Där har man också valt att ändra rutinerna kring beslutsmötet, det hålls i år i en större lokal för att ge deltagarna möjlighet att sprida ut sig.

Även journalisterna som bevakar tillkännagivandet i Wallenbergsalen, får sprida ut sig. Vanligtvis brukar ett 90-tal journalister bjudas in för att bevaka på plats, i år tas endast runt 25 journalister emot, detta för att möjliggöra "corona-avstånd".

Pandemin har utan tvekan bidragit till att mycket inte är sig likt i Nobelsammanhang i år, bland annat är både Nobelbanketten och den traditionella prisceremonin inställda. Men feststämning blir det ändå i Stockholm när Nobelprismuseet för fjärde året i rad anordnar "Nobel Calling Stockholm".

– Vi vill skapa en kunskapsfest i stan. Vi anropar allmänheten att uppmärksamma den här världshändelsen som äger rum i veckan och vi hoppas alla vill vara med och fira och förstå årets priser med oss, säger museichefen Erika Lanner.

Nobelprisade tekniker mot pandemin

Tillsammans med flera andra aktörer som Stockholm stad, lärosäten och bibliotek anordnas aktiviteter och programpunkter som allmänheten kan ta del av. Coronaanpassningar förekommer bland annat i form av att möjligheten till publik begränsas, men allt går att ta del av digitalt.

– En sak som är helt ny för i år är att vi, i fredags, invigde en utomhusbiograf på Sergels torg i Stockholm som är öppen dygnet runt till den 12 oktober. Där kan man titta på kortdokumentärer inspirerade av tidigare års fredspristagare, säger Erika Lanner.

Årets pandemi har ställt till det mycket för många men den har även visat på vetenskapens betydelse, anser Göran K Hansson vid Vetenskapsakademien.

– Ett bra exempel är att man i Wuhan så snabbt sekvenserade virusets DNA och la ut det på nätet så att det blev allmänt tillgängligt, det gjorde man redan i januari. Det är vetenskap och det är flera Nobelpris som ligger bakom de tekniker som användes där. DNA-sekvensen har sedan gjort det möjligt att snabbt påbörja arbetet med att göra tester och utveckla vacciner, säger Göran K Hansson.

Fakta: Då tillkännages pristagarna

Måndag 5 oktober

Nobelpriset i medicin eller fysiologi (utses av Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet)

Tisdag 6 oktober

Nobelpriset i fysik (utses av Kungliga Vetenskapsakademien)

Onsdag 7 oktober

Nobelpriset i kemi (utses av Kungliga Vetenskapsakademien)

Torsdag 8 oktober

Nobelpriset i litteratur (utses av Svenska Akademien)

Fredag 9 oktober

Nobels fredspris (utses av Norska Nobelkommittén)

Måndag 12 oktober

Sveriges Riksbanks pris i ekonomi till minne av Alfred Nobel (tillkom 1968)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!