Strax före jul aviserade regeringen att resenärer i kollektivtrafiken ska bära munskydd. Nu har Folkhälsomyndigheten preciserat vad som gäller från och med den 7 januari:
Alla personer födda 2004 och tidigare som reser med kollektivtrafik rekommenderas att, där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats, bära munskydd följande tider på vardagar: 7–9 samt 16–18.
Det är upp till var och en att ha med sig sitt eget munskydd, enligt Folkhälsomyndigheten. Helst ska det vara ett CE-märkt munskydd.
Samtidigt uppmanas trafikbolagen att dela ut munskydd till resenärer som inte har med sig eget.
God tillgång
Branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik har tryckt på att ansvaret att skaffa munskydd primärt måste ligga på resenärerna. Att tillhandahålla munskydd på landets alla bussar, spårvagnar och tåg blir ogörligt, enligt organisationen.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger att dialog har förts med bolagen och pekat på att de behöver "ta en del av ansvaret" för att munskyddskravet ska fungera.
– I grunden är det ju individens ansvar att ha med sig ett munskydd, men skulle man av olika skäl inte ha möjlighet att ha det så tycker vi att det borde finnas möjlighet att få tag på ett via det trafikbolag som man åker med, säger Tegnell till TT och fortsätter:
– Vi har haft kontakt med Socialstyrelsen och många andra som menar att det finns en väldigt god tillgänglighet på den här typen av munskydd som vi nu pratar om. Det finns en enorm produktionskapacitet i världen.
Inte resurser
Hur de regionala kollektivtrafikmyndigheterna praktiskt ska lösa uppgiften att förse glömska resenärer återstår att se. Ett upplägg ska mejslas fram under de närmaste dagarna.
– Men det är inte sannolikt att någon region kommer att erbjuda munskydd ombord på fordonen. Det kräver en insats vi inte har resurser till, säger Mattias Adell, tillförordnad vd vid Svensk Kollektivtrafik efter ett möte med regionala företrädare.
TT: Hinner ni till den 7 januari skaffa munskydd till de utlämningsplatser ni bestämmer er för?
– Inte alla, det tror jag inte. På de ställen där vården kan dela med sig finns en möjlighet, men på andra ställen får vi göra en regelrätt upphandling, säger Mattias Adell.
Kravet på munskydd gäller alltså när vardagen är här igen, och många åter ska arbetspendla. Men munskyddens betydelse för att bromsa smittspridningen ska inte överdrivas, enligt Anders Tegnell.
– Den stora smittspridningen sker i familjer, på arbetsplatser och i liknande miljöer där man umgås tillsammans under en längre period. Men nu är vi i en situation där vi har kommit så långt vi kan med tidigare åtgärder, säger Tegnell.