Den 23 april inleds muslimernas heliga fastemånad ramadan. Under ramadan ska rättrogna vuxna och friska muslimer fasta, alltså helt avstå från mat och dryck, från gryning till solnedgång. Men det är också en tid för fest och socialt umgänge. När solen går ned bryts fastan och man äter tillsammans med familj, släkt och vänner. Fastemånaden avslutas därefter med en tre dagar lång fest, id al-fitr.
Men i år kommer firandet att behöva bli väldigt annorlunda, konstaterar svenska imamer.
– Smittan fortsätter att spridas och det innebär att ramadan i år kommer att vara mycket olik ramadan tidigare. Moskéer är mer eller mindre stängda och vi är beordrade till social distansering. Firandet kommer att bli oerhört begränsat, säger Awad Olwan, imam i moskén i Fisksätra utanför Stockholm.
Inga gemensamma böner
Några stora sammankomster för bön kommer inte att kunna hållas, framhåller imamen Abd al Haqq Kielan, som är verksam vid stora moskén i Eskilstuna.
– Att gå bort till folk eller att bryta fastan gemensamt på kvällen i moskén, det kommer inte att gå. Man kommer inte heller att kunna ha stora nattböner som man normalt brukar ha under ramadan. Man får hålla sig hemmavid och undvika att vistas i större grupper. Det blir en stor skillnad, säger Abd al Haqq Kielan.
Den som blir sjuk behöver inte fasta, betonar han. Själv är han, som tillhörande gruppen äldre, inne på sin femte vecka av frivillig isolering.
– Tidigare år har jag ofta gått ut och varit bjuden till folk och så, men blir jag bjuden i år kommer jag inte att tacka ja till det, säger han.
Moskéer har stängt
Redan är vissa åtgärder vidtagna, som att stora moskéer har stängt. Vanligtvis håller även en del kafeterior och liknande i områden där många muslimer bor stängt under ramadan.
Salahuddin Barakat, imam vid Islamakademin i Malmö, tror att de allra flesta kommer att anpassa sig efter omständigheterna.
– Mycket av det som normalt görs i moskéerna kommer att göras hemma i stället. Mycket av det som kretsar kring kunskap – föreläsningar, utbildning och koranläsning – kommer att göras online, säger han.
Att inte kunna fira tillsammans fysiskt är samtidigt smärtsamt, säger han.
– Det är jobbigt såklart, det är svårt. Men man är tvungen som muslim att göra det som är bäst för människorna och mänskligheten. Vi ser det som en del av praktiserandet, säger Salahuddin Barakat.
Respekt för råden
Om myndigheternas råd inte följs finns en risk att smittspridningen tar fart utöver beräknat, befarar Awad Olwan.
– Det finns alltid undantag, det finns alltid folk som inte tar till sig information, eller som vet vad som gäller men ändå väljer att ta en annan väg. Det kommer vi aldrig att kunna göra något åt, säger han.
Han vill samtidigt vara optimistisk.
– Jag utgår från att respekten för de gällande rekommendationerna kommer att vara stor, och jag hoppas på det bästa.
– Gud är allsmäktig, men det betyder inte att människan är maktlös. Vi får ta ansvar för våra handlingar.