Inte större andel döda i utsatta områden

Det är fortfarande i stadsdelarna Rinkeby och Kista som flest människor i Stockholmsregionen får sätta livet till i covid-19. Men andelen döda i förhållande till antalet smittade ligger där i linje med regiongenomsnittet.

Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm. Arkivbild.

Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-23 19:55

Nya siffror från Region Stockholm visar att det inte är en större andel smittade i covid-19 som dör i särskilt utsatta stadsdelar som exempelvis Rinkeby och Kista. Dödligheten är i stället som högst i området Enskede–Årsta–Vantör.

Totalt har 6 189 personer bekräftats smittade med coronaviruset i Region Stockholm. Av dem har 17 procent avlidit. Men den siffran skiljer sig stort beroende på kommun och stadsdel.

Dödligheten i förhållande till antal smittade är som lägst i Botkyrka kommun, där 8 procent av dem som bekräftats smittade avlidit. Högst är dödligheten i Enskede–Årsta–Vantör, där 28 procent av dem som smittats avlidit. Även i stadsdelar som Sundbyberg (24 procent), Upplands Bro (23 procent) och Hägersten–Liljeholmen (22 procent) är dödligheten klart högre än snittet för regionen.

Absoluta tal

Att antalet döda i absoluta tal är stort i Rinkeby och Kista, där 333 personer avlidit, och Spånga-Tensta, där 212 personer avlidit, har fått stor uppmärksamhet. Men andelen döda i förhållande till antalet smittade är ungefär densamma som i hela regionen (17 procent i Spånga-Tensta och 18 procent i Rinkeby-Kista).

Det är alltså inte fler av dem som smittas som dör i Rinkeby och Tensta, utan fler avlider där eftersom fler smittas. Därför är dödligheten per 10 000 invånare betydligt högre här (11,6 i Rinkeby-Kista och 9,1 i Spånga-Tensta) än i regionen i stort (4,2).

Flera orsaker

Samtidigt begränsas den här typen av uträkningar av att bara en liten andel av dem som faktiskt smittats bekräftas genom tester.

– Det här beror givetvis på vilka som provtas. 80 procent av de smittade bli bara lindrigt sjuka och det finns säkert ett stort mörkertal, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Hur många av dem som smittas som dör i olika stadsdelar har att göra med flera saker, som ålder och underliggande sjukdomar bland befolkningen, och när smittan introducerades.

– Vi ska tillsätta fokusgrupper som ska ta reda på vilka bakomliggande faktorer som spelar in, men de svaren har vi inte ännu, säger Per Follin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!