Invandrade vårdanställda extra virusdrabbade

Samtliga av de tio första brittiska läkarna att avlida av coronaviruset kom från etniska minoriteter. Och även i allmänhet drabbar covid-19 folkgrupper i Storbritannien väldigt olika. Trenden är "extremt oroande", enligt Chaand Nagpaul som leder läkarförbundet BMA.

En joggare passerar gatukonst till stöd för vårdsystemet NHS i Hilly Fields Park i London. Bild tagen i påskhelgen.

En joggare passerar gatukonst till stöd för vårdsystemet NHS i Hilly Fields Park i London. Bild tagen i påskhelgen.

Foto: Jonathan Brady/PA/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-18 06:25

– Vi har hört att viruset inte diskriminerar individer, men det råder inga tvivel om att det uppenbart finns en oproportionerlighet i infektionerna bland BAME-personer, har Nagpaul sagt till The Guardian.

BAME är ett brittiskt samlingsbegrepp för minoriteter, förkortning för "black, asian and minority ethnic".

Detta påverkar också vårdsystemet inifrån, eftersom en stor andel vårdanställda är utlänningar. Enligt statistikbyrån ONS är var åttonde person som jobbar i vården icke-britt, och i London-området är andelen nästan var fjärde.

Ett exempel som väckt uppmärksamhet är när den covid-19-drabbade premiärminister Boris Johnson tackade sjuksköterskorna som vårdat honom, och då särskilt nämnde Jenny McGee och Luís Pitarma – från Nya Zeeland respektive Portugal.

Skillnaderna har förklarats med många olika aspekter, till exempel kulturella variationer i hur man umgås inom släkten och att språkförbistring gör det svårare att nå ut med virusinformation. Men i ett utspel som parlamentsledamöter från oppositionspartiet Labour gjort nämns också att icke-brittiska vårdanställda är vana vid att behandlas sämre på arbetsplatsen. "Det har framförts att sådana skillnader innebär att BAME-doktorer inte lika snabbt klagar om otillräcklig skyddsutrustning, och därmed utsätter sig för risker", skriver politikerna.

– Tragiskt nog är ett oproportionerligt högt antal i (det brittiska vårdsystemet) NHS som avlidit människor som kommit för att starta nya liv här, sade hälsominister Matt Hancock nyligen på en presskonferens.

Boris Johnson har tackat invandrade vårdanställda för att han överlevde covid-19.
Boris Johnson har tackat invandrade vårdanställda för att han överlevde covid-19.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!