It-problem i Region Uppsala löst

De it-problem som drabbade flera system i Region Uppsala är nu lösta. Regionen har därför lämnat stabsläget man gick upp i tidigare.

Region Uppsala har drabbats av en större störning i sitt it-system. Felet ska dock inte påverka vården i någon större utsträckning. Arkivbild.

Region Uppsala har drabbats av en större störning i sitt it-system. Felet ska dock inte påverka vården i någon större utsträckning. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hälsa och sjukvård2020-07-24 10:50

Hela Region Uppsala fick gå upp i stabsläge efter en omfattande störning i it-systemet.

– Vi upptäckte problemet i går kväll när vi hade problem att skicka remisser till labb och röntgen, säger Fredrik Sund, chefsläkare i beredskap vid Akademiska sjukhuset.

Enligt honom påverkades inte vården nämnvärt utan det var ett omfattande fel i en central server som störde kommunikationen mellan olika delar av regionen. Exempelvis gick SMS-påminnelser inte fram till patienter.

– Men varje system i sig fungerade. Arbetet kunde fortgå men det var lite som att ha en sten i skon, säger Fredrik Sund.

Redan vid lunchtid hade tekniker identifierat problemet och har under eftermiddagen åtgärdat det. Risken att felet ska inträffa igen ses som minimal. Under eftermiddagen kunde Region Uppsala gå tillbaka till normalläge igen.

Även Region Blekinge har under dagen dragits med it-problem, rapporterar SVT Nyheter Blekinge. Vid klockan 17 meddelar regionen att även deras problem är lösta. Enligt SVT strulade regionens journalsystem.

Fredrik Sund tror inte att felen i Blekinge och i Uppsala hänger ihop.

– Vi har inte haft problem med journalsystemet. Det verkar vara ett märkligt sammanträffande, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!