På söndagskvällen var det 278 personer i landet som får eller hade fått intensivvård enligt Svenska intensivvårdsregistret.
Anna Helmerson, 53, är intensivvårdssjuksköterska vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Hon berättar att de långa arbetsdagarna nu både är fysiskt och psykiskt ansträngande.
– Det är riktigt tufft att gå in i de här covidsalarna. Man är instängd i timmar i heltäckande plast, andningsmask och heltäckande visir som klämmer. Man kan inte andas ordentligt, det klämmer över näsan och det trycker överallt.
Väldigt påfrestande
Något som är väldigt påfrestande är vetskapen om att det besöksförbud som råder på sjukhuset innebär att patienterna är ensamma utan att kunna få stöd av sina närstående.
– Det är fruktansvärt hårt. Dels mot covidpatienterna, men även mot de övriga patienterna som också vårdas på avdelningen som vanligt. De är ju också kvar och deras anhöriga får inte komma.
Att äldre riskerar att drabbas hårdast av covid är allmänt känt. Men Anna Helmerson säger att det är viktigt att människor förstår att även yngre kan bli väldigt sjuka. Enligt statistiken är medelåldern för patienterna som får eller har fått intensivvård omkring 61 år.
Hektiska dagar
Dagarna är väldigt hektiska för Anna Helmerson och hennes kollegor. Det lagda schemat för våren har fått rivas upp och göras om.
– Nu har vi gått upp på 12,5 timmarspass, tvåskift i stället för treskift. Det gör vi för att räcka till mer. Med samma personal som vi hittills har haft 20 vårdplatser ska vi nu ha ungefär tre gånger så många.
Planen är att det ska gå genom att annan personal tas in, till exempel sjuksköterskor från andra avdelningar och läkarstudenter.
– Det går så här långt. Men vi vet ju inte om det här är stormens öga eller om det blir värre. Vi tror väl alla att det blir mer. Vi vet att det här kommer att dra ut för oss mycket längre än för resten av samhället, för folk blir ju kvar på intensivvård väldigt länge.
Svart humor
Trots att det är jobbiga och långa dagar är stämningen bra bland dem som arbetar där.
– Vi har en svart humor för att hålla humöret uppe. Folk litar på varandra och är beredda att kämpa och göra det här.
– Jag tror ingen av oss känner att vi har något val. Det är en självklarhet att stå där och ta emot och göra det man kan.
Än så länge räcker skyddsutrustningen även om man har börjat spara på den. Bland annat kommer hemgjorda maskerna tillverkade av gamla overheadblad till användning.
– Vi har en del sådana hemsnickrade. Det finns sådana som är fasansfulla som inte går att ha på sig, man får migrän direkt.
Gör nytta
Under coronautbrottet har vårdpersonal i Sverige verkligen lyfts fram och hyllats av mängder av människor.
– Jag tycker att det känns ännu tydligare hur viktigt det är att vårt jobb finns. Och att vi blir sedda är trevligt.
Anna Helmerson säger att det är intressant att befinna sig i centrum av själva krisen och att se allt inifrån.
– Att känna sig som en kugge och att man gör nytta, det känns himla vettigt och skönt.