Järvabor om viruset: "Folk vill inte förstå"

Coronaviruset har fått ovanligt stort fäste i området kring Järvafältet i Stockholm – något som orsakats av bristande information, enligt många. Men de boende i området tror att det beror på helt andra saker.

Jasmine Suleiman tror inte att bristen på information är det egentliga problemet. På bild med barnen Lilas, Jasmine och Ahmed.

Jasmine Suleiman tror inte att bristen på information är det egentliga problemet. På bild med barnen Lilas, Jasmine och Ahmed.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Hälsa och sjukvård2020-03-26 19:35

På anslagstavlor, utanför mataffären, i trappuppgångar och i tvättstugor. Överallt sitter de: lappar med Vårdguidens röda logga och Folkhälsomyndighetens blå.

– Det här är arabiska, farsi, somaliska, persiska, engelska och svenska. Informationsblad på mongoliska och uzbekiska ska sättas upp i dag, säger Benjamin Dousa (M). Han är ordförande för Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, där även Husby ingår. Området kring Järvafältet är överrepresenterade bland insjuknade i coronaviruset i Stockholm – något som flera kritiska röster har menat beror på bristande information.

– Det är grupper som är svåra att nå. Det kan vara äldre som inte pratar svenska, eller personer som nyligen har flyttat hit. Men vi har verkligen växlat upp arbetet, säger Benjamin Dousa.

Förutom lapparna pågår digitala kampanjer på olika språk, och så informerar man med hjälp av personal på förskolor, äldreboenden och i moskéer. Föreningsliv och näringsidkare har slutit upp för att försöka nå grupper som inte nås av traditionella medier.

"Visste inte vad de skulle göra"

Och boende i området tycker, trots allt, att informationen har varit bra.

– Felet är människorna, inte informationen. Folk vill inte förstå. De är inte så intresserade, säger Jasmine Suleiman som är på väg genom centrum med sina tre barn. Att många har ursprung där man traditionellt umgås mer i vardagen tror hon också bidrar till att smittan lättare sprids.

Det tror även Abdul Abdulselam, som har bott i Husby i över 30 år. Han är nöjd med informationen om själva viruset, men efterlyser tydligare instruktioner om vad man ska göra om man blir smittad.

– Jag känner några som har blivit smittade och de visste inte vad de skulle göra. Det är väldigt dålig information om hur man ska agera när man har fått det, hur ska man undvika att smitta sin familj?

Särskilt utsatta

Även Benjamin Dousa lyfter trångboddhet, och att många bor generationsöverskridande, som en möjlig förklaring till den ökade smittspridningen.

– Vi vet också att det här är grupper som generellt har sämre hälsa. Det är hjärtskärande att just Järva är så utsatt, men socialt utsatta personer blir särskilt utsatta i den här typen av kriser och pandemier, säger han och fortsätter:

– Det är klart att man kan vara självkritisk och säga att vi hade kunnat göra mer, men vi gjorde mycket redan för flera veckor sedan.

I vårsolen i Husby centrum vilar många på bänkar eller pausar i solskenet på väg in i mataffären. Flera personer har halsdukar uppdragna över munnen och näsan, någon bär munskydd. Amir, som inte vill uppge sitt efternamn, äter en kebabrulle i solen. Han gör en svepande gest runt torget och säger att mängden människor kommer att öka smittspridningen.

– Folk borde stanna inne. Nu skrattar vi, men det kommer att bli en katastrof som i Italien. Stanna hemma, det är det bästa.

TT: Men du är ju också ute nu?

– Ja, men alla andra är ju ute. Varför ska jag sitta ensam hemma då?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!