Jönköping först ut att begära förstärkning

Sjukvården i Region Jönköping begär förstärkning från andra delar av landet. Även längst i norr är situationen ansträngd – Norrbotten tvingas skicka intensivvårdspatienter till anda län, och i Västerbotten stoppas all icke akut vård som kräver vårdplats.

Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Arkivbild.

Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Arkivbild.

Foto: Anna Karin Drugge/TT

Hälsa och sjukvård2021-02-24 14:39

"Personalen på våra sjukhus är mycket hårt ansträngda. Vi ser ingen nedgång av antalet fall av covid -19. Nu behöver vi hjälp från personal med intensivvårdskompetens från andra regioner", säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig i ett pressmeddelande.

Region Jönköping blir först i landet att använda den så kallade nationella larmytan. Den inrättades i november i fjol som en beredskapsfunktion att ta till om de så kallade krislägesavtalen inte räcker till. Genom larmytan kan regioner låna personal av varandra.

I Jönköping behöver man nu få hjälp med sjuksköterskor och undersköterskor till intensivvården. "Vi ser en uppgång i antalet fall av covid-19 i åldersgruppen 20–50 år vilket oroar oss mycket. Antalet vaccinerade är fortfarande för litet för att skydda mot en ny våg", säger Mats Bojestig.

Luleå ett orosmoln

Även i Norrbotten är intensivvården mycket hårt belastad och patienter får skickas till andra län för vård. Just nu får 15 norrbottningar intensivvård för covid-19. Tre av dem har skickats till andra län för vård. Samtidigt fortsätter den omfattande smittspridningen av covid-19 i Luleå.

"Vi är i ett mycket ansträngt läge där vi troligtvis kommer behöva skicka ännu fler patienter till andra delar av landet", säger divisionschef Per Berglund i ett pressmeddelande från Region Norrbotten.

Samtidigt befaras att trycket på intensivvården (iva) kommer att öka ytterligare.

"Den stora smittspridningen i Luleå märks inte på iva ännu, men under nästa vecka kommer några av de som smittats där att behöva intensivvård. Det är allvarligt eftersom vi redan nu går på knäna", säger Per Berglund.

I måndags och tisdags rapporterades 227 nya fall av covid-19 in. 155 av dem var Lulebor. Nu förs en dialog med Luleå kommun och länsstyrelsen i Norrbotten om vilka åtgärder som kan ge effekt på smittspridningen.

"Extrem följsamhet"

Ytterligare en region där är läget ansträngt är Västerbotten. All icke akut vård som kräver vårdplats stoppas och regionen drar också ner på antalet icke akuta operationer.

Västerbotten är den region i landet som just nu har högst rapporterad smittspridning med flest fall per 100 000 invånare. I måndags gick regionen ut med en rad lokala rekommendationer – däribland att undvika platser där trängsel kan förekomma, att arbeta hemifrån så ofta det går och att avstå från onödiga resor inom och utom regionen.

Under en presskonferens på onsdagen betonade smittskyddsläkare Stephan Stenmark vikten av att länets invånare följer råden:

– Vi behöver nu en extrem följsamhet till rekommendationerna och vi behöver en ändring nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!