Ekonomin går i kras, hela Sverige jobbar hemma och de unga skippar skolan, fester och evenemang. Allt för att de äldre ska skonas från coronaviruset. Men många av dem som löper den högre risken vill inte bli hjälpta.
Sedan Folkhälsomyndigheten uppmanade personer över 70 år att helt undvika sociala kontakter har många noterat att pigga pensionärer fortfarande rör sig ute bland folk, och obekymrat åker kollektivt, shoppar och umgås.
– Det är inte så jättekonstigt, det är samma som de yngre som säger att de inte tillhör någon riskgrupp och kan leva som vanligt. Yngre äldre är pigga med en helt annan attityd än förr, 70 är det nya 20, säger Ingmar Skoog, professor och överläkare och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.
Det är svårt att ta till sig att man tillhör en riskgrupp bara för att man fyllt 70, förklarar han. Men det handlar också om tilltalet i uppmaningen.
Käckt tilltal
– Det är ett käckt tilltal, som är svårt att ta till sig när man säger att äldre ska stanna hemma. Man måste förklara "Så här är det, som äldre tillhör man en riskgrupp, och om man blir sjuk innebär det en stor påverkan på vården".
Att undvika sociala kontakter och hålla sig inne är helt enkelt en solidaritetshandling, förklarar han, och det budskapet måste gå fram. 40-talisterna, som nu är 70 och däröver, är en generation som är van att sätta agendan själv, enligt Ingmar Skoog.
– De var de första att göra tonårsrevolt, de införde förskolor när de hade småbarn och de lyfte också fram åldrandet. Vi äldreforskare brukar skoja om att åldrandet nu blir inne.
Det är också den första generationen som är pigg vid 70 år, förklarar han.
– De är vana att göra som de vill, som trotsiga tonåringar, säger Ingmar Skoog.
"Kaxig generation"
Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna, bekräftar hans uppfattning.
– Vi är en kaxig generation, vi 40-talister. Många av oss är väldigt självständiga, och tänker 'det där klarar väl jag', säger hon.
Både hon och Christina Tallberg, ordförande i PRO, är förfärade över alla de äldre som nu struntar i rekommendationerna om isolering.
– Från organisationens sida är vår tydliga hållning att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation. Det är ett gemensamt förhållningssätt i PRO, som handlar om att vi äldre ska bidra till att minska smittspridningen för att inte vården ska belastas, säger Christina Tallberg.
Hon ska nu skriva brev till organisationens 320 000 medlemmar om vikten av att följa råden. Eva Eriksson på SPF Seniorerna har också skrivit till sina medlemmar
– Det är så viktigt att undvika folksamlingar.