Kommuner planerar åtgärder mot strandträngsel

En sommar på stranden – det ser en hel del fram emot just nu. Men vilka regler gäller och hur trångt riskerar det att bli? I avvaktan på riklinjer från Folkhälsomyndigheten planerar flera skånska strandkommuner åtgärder för att hantera badträngsel.

Sanddyner vid Ljungskogen lockar badsugna om sommaren. Men vad gäller på stranden i år? Arkivbild.

Sanddyner vid Ljungskogen lockar badsugna om sommaren. Men vad gäller på stranden i år? Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa och sjukvård2020-05-12 09:35

– En möjlighet är att vi kan komma att försöka ta in unga vuxna som vet hur livet brukar vara på stranden och som verbalt kan försöka kommunicera, sägerThomas Andersson, säkerhetschef i Ystads kommun till TT.

Några beslut om strandvärdar i Ystad är inte tagna än. Där liksom i många andra skånska strandkommuner inväntar man besked från Folkhälsomyndigheten om vad som ska gälla. Men en sak är säker – blir sommaren varm är det stränder som hemmasittarna kommer vallfärda till.

Daglig tillsyn

I Lomma diskuteras just nu hur man hanterar parkering vid stränder. I Trelleborg finns planer på att sätta upp informationsskyltar samt att även där ha strandvärdar som påminner besökarna om att hålla avstånd, rapporterar P4 Malmöhus.

Liknande tankar finns i Vellinge, en av de kommuner som väntar på riktlinjer.

– Jag vill att stränderna ska fortsätta kunna vara öppna men att det ska vara tryggt och säkert, därför tycker jag det är viktigt att lyfta den här frågan tidigt, säger kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, Carina Wutzler (M), till radion.

Båstad satsar på information och noggrann städning av toaletterna – men kommunen kommer även låta den personal som håller koll på bryggor och strand att kontrollera eventuell trängsel i sommar, säger kommunens säkerhetschef Christofer Thorén till TT.

– Vi kommer göra daglig tillsyn för att se så att detta fungerar.

"Här krävs en disciplin"

Frågan om risken för strandträngsel ska diskuteras tillsammans med kommunerna under tisdagen, säger Markus Björklund som är beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Skåne till TT.

– Vi har redan sett att det varit åtskilliga problem på uteserveringar. Detta är ännu en situation och likadant i våra nationalparker. Vi behöver hålla fysisk distans, säger han och konstaterar att många som är hemma troligtvis kommer söka sig till stranden när värmen kommer.

– Här krävs en disciplin och att man tar detta på allvar och inser att bara för att man är på stranden så smittar viruset lika bra ändå.

TT: Vad händer om trängsel uppstår ändå – kan man stänga av stränder?

– Det är en allemansrätt vi har och en offentlig plats, så att det skulle krävas att man skriver nya regler. Vi hoppas ändå att folk respektera detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!