Kontroll av cesium i renkött kan läggas ner

Efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 startade Livsmedelsverket ett nationellt kontrollprogram för cesium-137 i renkött.

Livsmedelsverket bedömer att risken för att få i sig cesium från renkött är mycket liten. Arkivbild.

Livsmedelsverket bedömer att risken för att få i sig cesium från renkött är mycket liten. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Hälsa och sjukvård2021-01-11 06:35

Men nu vill Livsmedelsverket lägga ner det.

– Enligt vår bedömning är det mycket liten risk att få i sig cesium i skadliga halter i Sverige i dag, säger Maria Florin, avdelningschef för säkra livsmedel vid Livsmedelsverket, till P4 Norrbotten.

Det radioaktiva ämnet kom in i Sverige efter kärnkraftsolyckan och betande renar fick det i sig. Vissa samebyar drabbades hårt och stödutfodrade renarna. Livsmedelsverket anser att slakterier och rennäringen själva kan ta hand om kontrollen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!