Kritisk vård har skjutits upp under pandemin

Under pandemin har vård skjutits upp även om en fördröjning kunnat innebära allvarliga konsekvenser för patienterna. Det visar en enkät som Sveriges Radio Ekot har gjort.

Flera sjukhus uppger att man skjutit på vård som egentligen borde har prioriterats. Arkivbild.

Flera sjukhus uppger att man skjutit på vård som egentligen borde har prioriterats. Arkivbild.

Foto: Magnus Andersson/TT

Hälsa och sjukvård2021-05-28 03:50

Ekot har frågat 62 sjukhus som bedriver intensivvård och av dem har 51 svarat. Av de svarande säger 15 att man på grund av den ökade belastningen som pandemin inneburit har skjutit på vård som egentligen borde ha prioriterats.

Lika många sjukhus svarar att coronavården nu innebär allvarligare konsekvenser för den övriga vården än tidigare under pandemin. Övriga svarande säger att konsekvenserna nu är mindre eller lika stora som tidigare.

Bland det som har skjutits upp nämns bland annat operationer med risk för behov av intensivvård efteråt och planerade utredningar inom hjärtsjukvård.

– Vi hade ett läge under november, december, förra året, där det blev väldigt ansträngt och i detta fallet ledde det till att vi behövde dra ner på cancerkirurgi och vi hade en del kärlkirurgi också som var avancerat och svårt att få till i tid, säger Martin Takac, sjukvårdsdirektör för Kirurgisk vård i Jönköping, till radion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!