Krogar bröt mot regler – riskerar stängning

Ett 20-tal restauranger i Stockholm har redan fått anmärkningar kring de nya trängselreglerna. Om de inte åtgärdar felen kan de tvingas stänga.

Många ville njuta av vårsolen på Stockholms uteserveringar på lördagen. Många krogar följde råden om att hålla avstånd mellan gästerna, men inte alla.

Många ville njuta av vårsolen på Stockholms uteserveringar på lördagen. Många krogar följde råden om att hålla avstånd mellan gästerna, men inte alla.

Foto: Anders Wiklund/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-11 16:55

Under tisdagen, onsdagen och fredagen gjorde Stockholms stad ett 90-tal tillsynsbesök på restauranger för att se hur de följer föreskrifterna som ska hindra smittspridning. Resultatet blev att ett 20-tal restauranger fick anmärkningar, de flesta rör trängsel på uteserveringar, skriver Expressen.

– Vi har sett att det varit mycket folk, att det kan sitta många personer uppradade tätt intill varandra i solen, säger Kristine Fornander på miljöförvaltningen i Stockholms stad till tidningen.

Under lördagen och på måndag sker uppföljande besök. De som inte bättrat sig kommer att rapporteras till Smittskydd Stockholm som kan besluta om stängning.

Stockholm är den region som drabbats hårdast av virusutbrottet. På lördagen rapporterar Region Stockholm ytterligare 522 smittade och 13 döda. Det betyder att de totala siffrorna stiger till 4 205 konstaterat smittade och 522 avlidna i regionen.

Fakta: Regler för restauranger

Så här lyder Folkhälsomyndighetens allmänna råd till restauranger:

  • Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.
  • Besökare ska äta och dricka sittande vid bord. Personal ska bära ut beställningarna.
  • Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge det inte leder till trängsel eller köer.
  • Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.
  • Restauranger och after-ski-verksamhet på skidorter omfattas av reglerna.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!