Kroggäster beter sig illa mot kontrollanter

Verbala påhopp från kroggäster har blivit vardag för inspektörerna i Göteborg. –Det händer i princip varje natt som de är ute, säger avdelningschefen Angelica Winter till TT.Även i Stockholm och Malmö finns otrevliga krogbesökare.

Otrevliga gäster ifrågasätter kommunernas kontrollanter, framför allt i Göteborg, visar TT:s rundringning bland de tre storstäderna. Arkivbild.

Otrevliga gäster ifrågasätter kommunernas kontrollanter, framför allt i Göteborg, visar TT:s rundringning bland de tre storstäderna. Arkivbild.

Foto: Matthias Schrader

Hälsa och sjukvård2020-09-11 20:35

Med handsprit överallt och utglesade bord har restauranger, barer och kaféer hållit öppet under coronapandemin. Kommunerna i sin tur skickar ut personal från miljöförvaltningen, som ska inspektera om Folkhälsomyndighetens regler följs.

Men alla verkar inte uppskatta besöken.

– Vi har sett hur våra inspektörer blir ifrågasatta av allmänheten när de är ute. De blir påhoppade och ifrågasatta om vad vi gör där ute. säger Angelica Winter, avdelningschef på miljöförvaltningen i Göteborg.

Polisanmälan mot vakter

Påhoppen sker enligt Winter i princip varje natt som inspektörerna är ute på en rond.

– Vi har inte haft allvarliga hotbilder varje gång mot våra inspektörer, men de blir ifrågasatta och även filmade av allmänheten.

TT: Har ni gjort någon polisanmälan i något fall?

– Ja, vi har gjort en anmälan som utreds just nu. Jag kan inte gå in i detaljer, eftersom det är belagt med förundersökningssekretess, men i det här fallet handlar det om vakter som varit hotfulla mot vår personal, säger Angelica Winter.

Het diskussion

I Stockholm har man också varit med om otrevliga gäster, men mer sällan.

– Överlag går det bra, måste jag säga. Men det sker ibland att de ifrågasätter vad vi gör där, säger Peter Brådenmark, enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholm.

Det är framför allt under sena kvällar som berusade gäster tar sig ton, enligt Brådenmark. Inspektörerna i Stockholm har vänt på klacken vid ett tillfälle då en "het diskussion" uppstått, men då var det med en krögare.

Även i Malmö har inspektörerna varit med om ifrågasättande gäster:

– Det har förekommit vid enstaka tillfällen, säger David Lindsjö, enhetschef på miljöförvaltningen.

"Gästerna har tröttnat"

Angelica Winter i Göteborg säger att kommunen inte accepterar hot eller våld mot medarbetarna.

– Kan man inte låta oss göra vårt jobb så riskerar vi att få stänga ner verksamheter, och det vill vi inte.

I höst kommer inspektionerna i storstäderna att fortsätta, då kommunerna fortfarande har en del anmärkningar om trängsel – men även om gäster som inte följer reglerna.

– Jag tycker mig ha sett en tendens framför allt framåt slutet av sommaren. Det känns som att gästerna har tröttnat på att följa restriktionerna, säger Angelica Winter.

Fakta: Fortsatt trångt – framför allt i Stockholm

• IStockholmgjordes 740 inspektioner mellan 1 juli och 6 september. 285 av dem, nästan 40 procent, har lett till avvikelseanmärkningar om trängsel.

I slutet av juli hade nästan var tredje krog i Stockholm som kontrollerats fått sådana anmärkningar av stadens miljöförvaltning. I april, maj och juni var utfallet ungefär lika stort.

Kommunen har sedan den 1 juli fattat beslut om att stänga en krog, som sedan fick öppna igen.

• IMalmöhar drygt 700 inspektioner gjorts sedan mitten av april. 68 verksamheter har fått anmärkningar.

Sedan april har ett ställe fått ett tillfälligt förbud om att hålla öppet.

• IGöteborghar över 800 inspektioner gjorts från april till slutet av augusti. Totalt 260 anmärkningar om trängsel har gjorts.

Före den 1 juli fick tre verksamheter tillfälligt stänga ned. Kommunen har inte beslutat om någon nedstängning sedan dess.

Fotnot: Samtliga inspektioner som anges är inklusive återbesök.

Källa: Miljöförvaltningarna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Uppgifterna inhämtades 7 och 8 september.


Fakta: Folkhälsomyndighetens regler

Folkhälsomyndigheten har listat åtgärder som krogar måste vidta för att förhindra smittspridningen av coronaviruset. Dessa är:

• Motverka trängsel.

• Endast tillåta sittande sällskap.

• Erbjuda handtvätt och handsprit.

• Informera gäster och personal om hur smittspridning förhindras.

• Låta gäster ha minst en meter till andra sällskap (nytt från och med den 7 juli).

Sedan den 1 juli har kommunerna ansvaret för både tillsyn och beslut om påföljd. Innan dess låg beslutet om påföljd hos regionernas smittskyddsläkare, och då var det enda det enda straffet tillfällig stängning.

Totalt39 krogarfick stänga efter att inte ha uppfyllt Folkhälsomyndighetens regler till och med den 1 juli. De flesta hittades i Stockholm.

Källor: Folkhälsomyndigheten och länsstyrelsernas samordnare för restauranglagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!